En misslyckad uppföljare till Saltön

Böcker 2012-02-09 | Uppdaterad 2012-02-10

Efter sex romaner om Saltön har det blivit dags för Viveca Lärn att flytta sitt succékoncept in till stan.

FAKTA

Bok: ÖSTER OM HEDEN

Författare: Viveca Lärn

Förlag: Wahlström & Widstrand

Det råder ingen tvekan om att Öster om Heden är tänkt att följa i Saltöns spår, texten är väl förberedd för att bli tv-manus med övertydlig presentation av rollfigurerna och en plötslig vändning på slutet. Många karaktärer från Saltön återkommer här i ny gestalt.

Här finns den unga lyxhustrun med snobbig man, de jovialiska äldre herrarna, singelmor med singelson och ett gift par på väg mot vägs ände. De fyra paren samlas i det tjusiga kvarter i centrala Göteborg som kallas Öster om Heden, med utsikt över fotbollsplanerna och Hotell Liseberg. Livet går sin gilla gång tills en gemensam vinst i Postkodlotteriet dimper ner och lyxhustrun Samantha får med sig hela persongalleriet på en safarisemester till Kenya. Väl där accelererar alla händelseförlopp med romanser, fylla, identitetskriser och lite äventyr som följd.

Hemligheten bakom Saltöns succé var den hederliga svenska såpablandningen av folkhemsromantik, älskvärda karaktärer och varm humor.

Trots Afrikaresan finns det gott om det förstnämnda i Öster om Heden, förutsatt att man älskar och känner sitt Göteborg. Viveca Lärn går på vandring efter vandring genom staden och blandar nutid med gamla minnen och landmärken. Som gammal göteborgare e de la änna gött å hänga mé, men frågan är om det inte blir väl mycket oväsentlig guidning för resten av befolkningen.

När det kommer till karaktärerna och humorn finns ett gemensamt problem. Nästan ingen i Öster om Heden går att ta på allvar, vilket i sin tur gör dem både svårare att tycka om och att skratta åt. Personerna vi lär känna är endimensionella och överdrivna som i en gammal italiensk opera buffa.

Undantaget är högstadieläraren och äkta mannen Axel, som håller sin undertryckta homosexualitet i schack genom att kolla på sport och träna som en riktig karl. Han är den enda person i samlingen som man vill veta mer om, mest för att Lärn låter honom ha en allvarlig sida och inte slänger upp alla hans kort på bordet direkt.

I övrigt hamnar figurerna någonstans mellan gammal svensk tevesåpa och en fars i Falkenberg. Bimbon är nästan outsägligt korkad och ibland ledsen som ett litet barn, den dryge författaren är en fullblodspsykopat. Dessutom pågår ett konstant intag av och snack om alkohol, till slut är det svårt att säga om det är för att framkalla buskisgarv eller för att understryka tragik.

Lärns platta personporträtterande är en gåta. Ingen kan väl ha missat att den moderna tv-seriens framgång är helt beroende av manusförfattarnas förmåga att skapa mångbottnade och trovärdiga karaktärer? Mad Men nämns faktiskt i början av Öster om Heden, men Viveca Lärns berättande får mig att undra om hon har sett ett enda avsnitt.

Det minst sympatiska med Göteborg är att staden gått på sin egen myt om hur gött allt är. Viveca Lärn tycks ha trillat i samma fälla när det gäller sitt författarskap. Allt ska vara så varmt och trevligt att det bara blir ljummet och förutsägbart.
På sina ställen tittar ändå en skarp författare fram. Att beskriva skönhetsopererade damer som ”förvånade marsvin från Polen” är strålande, och när tragedin slår till med full kraft på den allra sista sidan väcks man abrupt ur lässlummern och vill veta mer.

Viveca Lärn har tveklöst både berättarförmåga och humor i behåll. Med Öster om Heden verkar hon dock mest ha fokuserat på att skapa ännu ett fungerande tevekoncept.

Bli inte förvånad om serien dyker upp i TV4 nästa höst, sponsrad av Postkodlotteriet och samregisserad av Stefan och Krister och Carin Mannheimer.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i går 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.


Kultur & Nöje

Lena Kvist är chef för avdelningen Kultur & Nöje.

Lena Kvist
lena.kvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 19Mest läst på kultur och nöje


Kultur&Nöje

Kulturbloggen

Inget är främmande för oss att skriva om på Borås Tidnings kulturblogg. Här möter du tidningens kulturmedarbetare såsom Lena Kvist, Stefan Eklund, Annika Koldenius, Inger Melin, Vedrana Sivac, Nina Brisman och Niclas Sennerteg.

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Kultur&Nöje

Kringlan Svensson

"Rik Mayalls humor fanns i mig innan Rik Mayall fanns i mitt liv och den kommer fortsätta finnas efter hans död."

Kultur&Nöje

Pamela Jaskoviak

"Då sitter säkert änklingarna där i sina kök, i det varma ljuset från adventsstjärnorna och plockar locket av sina aluminiumlådor."

Kultur&Nöje

Hans Rosenfeldt

"Varför vill de ha tyst i bilen? Varför vill de inte prata med sina barn?"

Kultur&Nöje

Rebecka Åhlund

"Så fort vi köper något med socker i frågar han: ”Are these for me?”. "

Kultur&Nöje

Ellen Eklund

"Sen tänker jag att det är fasen inte mitt fel jag skall kunna gå naken utan att bli förtryckt."

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter