Systematisk massövervakning av människors förehavanden på nätet är något som för tankarna till George Orwells mardrömsscenario.

Reflektion:

1984 – en manual eller en roman?

Kultur&Nöje 2013-09-06 | Uppdaterad 2013-09-06

När NSA-skandalen briserade tidigare i år ökade plötsligt försäljningen av en 64 år gammal bok. Nämligen George Orwells roman 1984 – en klassiker som är aktuellare än någonsin.


George Orwell, författare till böcker som 1984 och Djurfarmen.

FAKTA

Ordlista

Kända ord och uttryck från Orwells 1984, som har upptagits i det moderna språkbruket:

Storebror
Diktatorn som styr och övervakar alla människor i Oceanien. Står i dag för övervakningsapparaten, "storebrorssamhället".

Dubbeltänk
Att hålla två motstridiga dogmer samtidigt i huvudet och acceptera att båda är sanna. Att medvetet ljuga och ändå vara övertygad om att man talar sanning. Ett fenomen som är ganska vanligt i totalitära diktaturer.

Operson
Vad en medborgare i Oceanien blev när han hamnat i "tankepolisens" klor. Hela hens existens och historia suddas ut av regimen. Vanligt förekommande i det gamla Sovjetunionen.

Nyspråk
Ord och uttryck som utvecklas för att begränsa individens förmåga att tänka fritt och kritiskt. Exempel på nyspråk i romanen är ministerierna Sanningsministeriet (som sysslar med propaganda och lögner), Fredsministeriet (som ägnar sig åt krig), Kärleksministeriet (som använder sig av tankepolis och tortyr) samt Överflödsministeriet (som administrerar fattigdomen i Oceanien). "Nyspråk" möter vi dagligen i exempelvis politisk retorik och i börsföretagens bokslut där personalnedskärningar förvandlas till "satsningar" och andra beska piller som "omstruktureringar" eller "positivt nytänkande".

Orwellisk
Ett adjektiv som har inspirerats av 1984 och som beskriver omständigheter som är farliga eller skadliga för ett fritt och öppet samhälle.

LäS MER


På bara några dagar efter The Guardians och Washington Posts avslöjande om NSA:s globala avlyssning blev George Orwells 1984 en bästsäljare igen. Hos nätbokhandeln Amazon ökade försäljningen med flera tusen procent och den gick från ingenstans rakt in på topp-100-listan.

Även i Sverige skedde en ökning, även om den var ganska blygsam. Nätbokhandeln Adlibris vill inte nämna några exakta siffror, men talar om en fördubbling från april till juni, även om det handlar om små volymer. Hos konkurrenten Bokus kunde man också se en liten försäljningsökning av 1984 från början av sommaren. "Vid början av året rörde den sig ytterst lite. Nu går det ett par ex om dagen", meddelar företagets pressansvariga.

Att det förnyade intresset för 1984 hänger samman med framväxten av storebrorsamhället (ett uttryck inspirerat av just Orwells bok) är klart som korvspad. Många skribenter har dock förletts att tro att Orwell har fått rätt i sina förutsägelser, men det är viktigt att komma ihåg att Orwell aldrig förutspådde någonting. Däremot varnade han för just ett totalitärt övervakningssamhälle.

Romanen utspelas i ett framtida London i landet Oceanien, en stat som styrs av "Partiet" och utkämpar ett evigt krig. Majoriteten av befolkningen lever i stor fattigdom och förtrycks av staten som har placerat "teleskärmar" i alla hem – en apparat som både sänder propaganda och spionerar på hushållets medlemmar. Människor som begår "tankebrott" grips av "tankepolisen" och försvinner. Det är ett samhälle präglat av paranoia och Orwell skriver:

”Man kunde naturligtvis aldrig veta i vilket ögonblick man eventuellt var iakttagen. Hur ofta, eller enligt vilket system tankepolisen kopplade in sig på någon enskild ledning kunde man bara gissa. Det var rentav tänkbart att de bevakade alla hela tiden. Men i varje fall kunde de koppla in sig närhelst de ville. Man fick lov att leva – man levde, det var en vana som blivit instinkt – som om det var givet att varje ljud man gav ifrån sig blev avlyssnat och att varje rörelse man gjorde blev iakttagen, om det inte var mörkt.”

När den tbc-märkte George Orwell (1903–1950) skrev romanen handlade den, i likhet med många framtidsskildringar, egentligen om hans egen samtid, sedan 1920-talets glimtar av hopp förbytts i 1930- och 1940-talets mörker. Boken inspirerades av bland annat Stalins utrensningar i Sovjetunionen, samt av krigspropagandan och den hårda censuren som under andra världskriget genomsyrat livet även i Storbritannien genom det mäktiga Ministry of Information. Själv hade han under kriget arbetat en tid för BBC, där han skaffat sig erfarenhet av både den egna sidans propaganda och fiendens.

En del av inspirationen kom förmodligen också från hans tid som polisman i den brittiska kolonin Burma 1923–1927, då han både bevittnade och deltog i det koloniala förtrycket av burmeserna.

Icke desto mindre har som sagt hans scenario med en likriktad och sluten despoti där all individualitet och kritiskt tänkande bekämpas genom statens manipulation och kontroll behållit sin aktualitet. 1984 framstår i dag som den främsta av 1900-talets pessimistiska civilisationsbetraktelser i gott sällskap av exempelvis William Goldings Flugornas herre, Anthony Burgess A clockwork orange, Franz Kafkas Processen och Aldous Huxleys Du sköna nya värld.

Men vari består egentligen 1984:s aktualitet i dessa NSA-tider? Förutom att hans "teleskärmar" har stora likheter med dagens internet, förstås. Jo, Orwell varnar för teknik som rubbar balansen mellan statens makt och individens rättigheter. Teknik som minskar individens utrymme och integritet måste hanteras med stor försiktighet och får inte hamna i fel händer eller utnyttjas slentrianmässigt. Det är därför som det i många demokratier krävs en domares godkännande för telefonavlyssning. Men informationen på nätet betraktas av staters säkerhetsapparater som fritt villebråd, bara för att det är tekniskt möjligt.

Få ledande politiker i västvärlden vågar öppet ifrågasätta övervakningsapparaten, som utan åtskillnad tröskar i sig vår information på internet för att den förr eller senare "kan vara bra att ha" när man jagar terrorister och därmed räddar liv. Samtidigt kan denna automatiserade och globala övervakning som sagt få ett högt pris.

Ironiskt är att det inte var det Sovjetunionen, som Orwell kritiserade, som lyckades ta kontrollen av människor till sådana nivåer, utan världens demokratiska supermakt, USA, med många av de mindre demokratierna i lydigt koppel.

Precis som i landet Oceanien riskerar den som kritiserar systemet att bli klassad som opatriotisk, eftersom övervakningen är till för vårt eget bästa. Men inte bara det. Om man ska måla den onde på väggen, kan den som höjer rösten i framtiden själv rent av bli misstänkt för att dölja något.

Orwells 1984 var tänkt som en varning, inte som en manual för snokande statsmakter.

Niclas Sennerteg"Storebrors" slagord i 1984.

Första upplagan av 1984.
BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Julklapp

Brukar du få julklapp från jobbet?

Visa resultat
Äntligen lite Kubaförnuft

Ledare [Uppdaterad i går 22:16]

När USA 1961 introducerade sanktioner mot det kommunistiska Kuba var det tänkt som en temporär åtgärd för att påskynda diktaturens fall. Så blev det inte. Läs mer på Ledarbloggen!


Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Kultur & Nöje

Lena Kvist är chef för avdelningen Kultur & Nöje.

Lena Kvist
lena.kvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 19Mest läst på kultur och nöje


Kultur&Nöje

Kulturbloggen

Inget är främmande för oss att skriva om på Borås Tidnings kulturblogg. Här möter du tidningens kulturmedarbetare såsom Lena Kvist, Stefan Eklund, Annika Koldenius, Inger Melin, Vedrana Sivac, Nina Brisman och Niclas Sennerteg.

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Kultur&Nöje

Kringlan Svensson

"Rik Mayalls humor fanns i mig innan Rik Mayall fanns i mitt liv och den kommer fortsätta finnas efter hans död."

Kultur&Nöje

Pamela Jaskoviak

"Då sitter säkert änklingarna där i sina kök, i det varma ljuset från adventsstjärnorna och plockar locket av sina aluminiumlådor."

Kultur&Nöje

Hans Rosenfeldt

"Varför vill de ha tyst i bilen? Varför vill de inte prata med sina barn?"

Kultur&Nöje

Rebecka Åhlund

"Så fort vi köper något med socker i frågar han: ”Are these for me?”. "

Kultur&Nöje

Ellen Eklund

"Sen tänker jag att det är fasen inte mitt fel jag skall kunna gå naken utan att bli förtryckt."

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Borås

Här utbryter vilda jublet

Gladiatorkamp, hinderbana och inte minst – planstormningen. Se allt från Skolkampen i klippet!

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Hanna Kyhle
hanna.kyhle@bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter