Annons

Zara Kjellners suggestiva roman är en ytterst lovande debut

I Zara Kjellners ”Manhattan” skildras en vilsen ung kvinnas erfarenheter under ett år i ett samtida Stockholm. Recensenten Andrés Stoopendaal imponeras av berättelsens suggestiva laddning och mörker.
Publicerad 1 juni 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Zara Kjellner.
Zara Kjellner.Foto: Astrid Grelz

Manhattan

Roman – debut 2019

Författare: Zara Kjellner

Förlag: 10Tal

Det kan förvisso bero på att jag just innan läst mytforskaren Joseph Campbells ”Myternas makt”, men när jag läst Zara Kjellners debutroman ”Manhattan” är jag förbluffad över hur symboltyngd den verkligen är.

”Huvudpersonen Sonia, en klassisk ung hjälte, rör sig mellan ordning och kaos”

Huvudpersonen Sonia, en klassisk ung hjälte, rör sig mellan ordning och kaos i samtidens Stockholm. Ordningen och det socialas moraliska dimension representeras av den välsituerade och konforma pojkvännen Diego. En arkitekt som ritar ”mjuka hus med mjuka världen”. Kaoset står den promiskuösa och ickebinära älskaren Emanuel för. Motsatsen till en ”normie”.

”Jag vet inte om det känns helt realistiskt”
Annons

Han dyker upp som en sjavig gud eller dagdröm i en avförtrollad patriarkal verklighet. Har till och med en relation med den knarkande vårdaren Claes på det rehabcenter där Sonias mor lagts in. Jag vet inte om det känns helt realistiskt. Men troligen är det inte realism som Kjellner är ute efter. Fokus ligger på den eleganta och dekadenta atmosfären och verket präglas av en transgressiv litterär estetik, kanske mer besläktad med Bret Easton Ellis och fransmannen Hervé Guiberts amoraliska prosa än med Marguerite Duras.

Det är nog ingen slump att Sonia refererar till seriemördarfilmer som Lars von Triers ”The house that Jack built” och ”Seven”. Det tycks närmast som om berättaren rollspelar en viss grad av empatistörning – som ett led i en invigningsrit. Det är väldigt intressant. ”Manhattan” är en ytterst lovande debut.

Andrés StoopendaalSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons