Kultur

Yanagihara blev Borås Nobelpristagare

Litteratur Artikeln publicerades
Hanya Yanagihara.
Foto: Jenny Westerhoff
Hanya Yanagihara.

Det blev den amerikanska författaren Hanya Yanagihara som korades till vinnare av Borås Stadsbiblioteks alternativa Nobelpris.

Yanagiharas roman ”Ett litet liv” (Albert Bonniers förlag) fick flest röster bland de tio nominerade författarna och vinnaren korades vid en liten festlighet på stadsbiblioteket vid lunchtid på måndagen. Det var allmänheten som fick rösta på någon av dessa författare, som hade nominerats av bibliotekspersonalen.

– Jag är extra nöjd med detta, eftersom Yanagihara var mitt eget förslag, säger bibliotekarien Martin Edelfeldt med ett skratt.

Varför tror du att Yanagihara vann?

– Hon har skrivit en okonventionell bok som har blivit väldigt populär. det handlar om en ung mans trasiga liv i New York och den har väckt känslor, eftersom få har skrivit å öppenhjärtigt om depression.

Nu återstår för Stadsbiblioteket att leta upp och informera pristagaren.

– Jag tror inte att vi får någon reaktion från författaren om hon ens läser det, men visst vore det lite roligt om hon hörde av sig?

Martin Edelfeldt hoppas att detta lokala Nobelpris i litteratur ska bli en tradition.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.