Kultur

Vann inte Debutantpriset – boken blev en succé

Litteratur Artikeln publicerades
David Väyrynen, nominerad till Debutantpriset förra året, då Agnes Lidbeck vann.
Foto: Niclas Sennerteg
David Väyrynen, nominerad till Debutantpriset förra året, då Agnes Lidbeck vann.

För ett år sedan var den norrländske poeten David Väyrynen en av de fem som nominerats till Debutantpriset. Han fick inte priset, men hans diktsamling ”Marken” har sålt som smör.

Diktsamlingar brukar sällan nå några större upplagor. Ibland blir det bara några hundra exemplar, men David Väyrynens ”Marken” är ett av undantagen med cirka 4700 sålda exemplar.

– Jag tror att jag lyckades med det som jag ville göra med ”Marken”. Jag ville inte skriva svårbegriplig dikt, för jag tyckte att det borde finnas ett utrymme att skriva kommunikativ dikt, men ändå med litterär finess. Dels ville jag uppnå en viss litterär originalitet, dels ha en enkel form och rak ton i texten. det är nog delvis därför som det har gått så bra, säger David Väyrynen.

Året sedan nomineringen till förra Debutantpriset har varit både hektiskt och väldigt roligt, berättar han. Bland annat har han varit på en massa orter över hela Sverige och läst ur sin bok och även turnerat med en föreställning där hans dikter kombinerats med nyskriven musik. Vidare skriver han krönikor i Norrländska Socialdemokraten och har även gjort tre ”Tankar för dagen” i P1.

– Jag har också börjat jobba på en radionovell åt P1, men det går långsamt och den är inte färdig än.

Blev du besviken när du inte fick Debutantpriset?

– Det kanske låter som en efterhandskonstruktion, men jag var faktiskt aldrig besviken. Då hade det redan börjat gå himla bra för ”Marken” och sedan har det bara rullat på. Jag är också bra på att ha låga förväntningar.

Vad vill du hälsa årets nominerade?

– Gräv inte ned dig om du inte vinner. Nomineringen i sig är en fin present.

Skriver du på en ny bok?

– Jag har hittills inte skrivit så mycket mer än beställningsjobb, men nu har jag kommit igång med att samla in material på ett mer strukturerat sätt. Jag tar också promenader varje dag då jag leker med språket för att komma fram till hur vi använder det häruppe. Tanken är att det ska mynna ut i ett tiotal texter som är klara 2020. Under 2019 tänker jag därför tacka nej till de flesta uppdragen för att kunna jobba med detta. Fast vi får se när det blir någon bok, den kommer när den kommer om det så tar tio år.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.