Kultur

Vagabon en tydlig produkt av sin tid

Kultur Artikeln publicerades

Vagabon

Album: Vagabon

Bolag: Nonesuch

Genre: Pop

Efter debuten hyllades Laetitia Tamko för att hon gjorde indierock från en ny vinkel, men den Kamerunfödda New York-artisten tröttnade på att prisas för och prata om sin icke-vita, icke-manliga annorlundahet. På den egenproducerade uppföljaren väljer multimusikern en annan väg: den vassa gitarren har i princip bytts ut mot elektroniska ljud och mjukgörande stråkar. I centrum står fortfarande Tamkos särpräglade röst.

Likheter finns med så skilda artister som Ane Brun och Ibeyi. ”In a bind” är som countrygospel fast med annat sound, annat drar åt triphop eller aspekter av 80-talet. ”Every woman” visar att Tamko fortfarande funderar på de marginaliserades plats i samhället. Vagabon, artisten och skivan, är en tydlig produkt av sin tid.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.