Kultur

Tunn show med Pistvakt

Show Artikeln publicerades
Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel alias bröderna Marklund uppträder på Kajskjul 8 i Göteborg.
Foto: Nora Lorek / Rockfoto
Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel alias bröderna Marklund uppträder på Kajskjul 8 i Göteborg.

Det saknas några väsentliga bitar, menar en något besviken Mikael R Karlsson efter att ha sett Pistvakt på Kajskjul 8.

Pistvakt – Fjöl av

Plats: Kajskjul 8

Dag: torsdag 29/11

Publik: fullt

Bäst: Pjäx Pistols

Sämst: Var är showen?

 

Det är femte gången Lennart Jähkel, Jacob Nordenson och Tomas Norström sätter upp sin Pistvakt-show i Kajskjul 8 i Göteborg. För egen del var det första gången och det blev både mycket sämre och bättre än jag förväntade mig.

Om vi lyfter det som är bra först: det är förvånansvärt tight. Det som håller samman det hela är bandet, Pjäx Pistols. Det blir sådär snyggt-jobbat-bra som det bara kan bli när musiken inte bara är ett jobb. Det känns som om de har gjort det här tusen gånger förr. Ändå sprudlar de av glädje och ger hela tiden varandra menande blickar, vilket är ett gott tecken på kollektiv närvaro. Med bred marginal fixar de varenda ton, vartenda gitarrsolo, vartenda break i varenda låt. Det är imponerande perfekt. Till förtjänsterna hör också att det allt är lite Allt-eller-inget-kul (kommer ni ihåg stripteasefilmen med de engelska gruvarbetarna?) med tre gubbar i orange overaller som kör synkroniserad dans. Dessutom: sången är ändå inte så pjåkig.

MEN. Hur mycket mer, om än kärleksfulla, norrlandsfördomar om ensamhet, karghet och hembränt klarar vi utan att hojten börjar stå oss i halsen? Hur roligt är det egentligen med covers vars texter har norrlandifierats för att bekräfta ovanstående fördomar om den norrländska personlighetstypen? Konceptet är ganska tunt. För egen del får jag den där känslan man kan få när någon på festen gång på gång drar halvtorra vitsar på samma tema. Jo, jo… hö, hö… vi fattar nu… kan vi gå vidare till något annat? Pistvakt håller sig för det mesta inom pinsamhetens gränser, men showen – som för övrigt inte är mycket till en show – är såååå nära att bara blir löjeväckande.

Allt det här hade man ändå kunnat stå ut med om man fått mer Pistvakt och mindre Youtubehets, tänker jag. Visst hade det blivit bättre om man bjudit på lite sketcher, lite andningspauser och lite annan stämning än det flåshurtiga. Men icke. Cover läggs till cover läggs till cover. I två timmar. Som nån annan jävla After ski. Det var skönt att slutligen få checka ut från högfjällshotellet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.