Kultur

Trovärdigt om ung flickas självmord

Kultur Artikeln publicerades

Två bästisar, ett självmord. Linnea Dahlgrens bok är full av mörker, men också av vänskapens kraft.

fakta

Dagen du förstörde allt

Ungdomsroman

Författare: Linnea Dahlgren

Förlag: Vox by Opal

Visa mer...

Melanie och Kassandra sitter liksom ihop. Så har det varit ända sedan de hamnade bredvid varandra i skolan för en evighet sedan, och så ska det alltid vara.

I skogen finns ett ställe som de har döpt till Solgläntan, eller Tidssmygen. Dit går de för att resa i tiden. Ibland åker de bakåt i minnet. Ibland reser de framåt, bland annat till en urhäftig Peru-resa och till sitt ålderdomshem.

Men en morgon ringer telefonen hos Melanie. Kassandra har tagit sitt liv. Från den stunden rämnar allt.

Linnea Dahlgren har ett språk som är lättillgängligt, men ändå myllrande av detaljer och vackert mustigt. Hon låter datum sätta ramen och varvar känslosamma brottstycken och mer redogörande avsnitt om skola och familj. Hon spränger också in partier från Tidssmygen, dit Melanie går för att försöka ändra verkligheten, förstå och gå vidare.

”Dagen du förstörde allt” är en mörk debutbok som tar upp många svåra frågor.

Melanies ilska och förtvivlan skildras trovärdigt och engagerande. Här finns också två nya vänner och en utskälld mobbare som får historien att bränna till. De vuxna formas dock med lite slitna repliker.

”Dagen du förstörde allt” är en mörk debutbok som tar upp många svåra frågor, men som också fångar vänskapens kraft. Dahlgren hade dock gärna fått spendera mer tid i Tidssmygen.