Kultur

Tio år med Rolandz - och publiken jublar

Krogshow Artikeln publicerades
Robert Gustavsson med Rolandz på Rondo i Göteborg.
Foto: maddoc photography AB
Robert Gustavsson med Rolandz på Rondo i Göteborg.

I tio år har Rolandz med multiartisten Robert Gustafsson underhållit oss. Nu med krogshow på Rondo och publiken är med på noterna, men recensent Kjellåke Dahlin ville haft mer.

fakta

Rolandz

Scen: Rondo, Göteborg

Premiär 27 september

Medverkande: Robert Gustafsson – sång, Andreas Andersson – assist, Ludvig Olin – klaviatur, Linus Kåse – saxofon, Niclas Arn – bas, Robert Olsson – trummor och Peter Tiverman – gitarr, plus kör- och dansensemble.

Regi: Robert Gustafsson

Produktion: 2Entertain och Vicky Nöjesproduktion.

Speltid: 90 min (ingen paus), spelas tors-lörd tom 15 dec.

Bäst: Gamla Rolandzlåtar, som ”Jajamen”, ”Syster Jane” , ”Eda-Lee” och givetvis ”Fuldans”.

Sämst: Mellannumret där Robert agerar onykter ljud- och ljusansvarig. Segt. Inte roligt.

Visa mer...

Det var i Dansbandskampen 2008 som Rolandz slog igenom i pausunderhållning med ”Blue Blue Moon”.

Jag minns Rolandz turnépremiär i Blekingska Eringsboda i juli 2009. Roland Järverup (Robert G) tog direkt publiken till sig. Även alla dansbandsälskare. ”Syster Jane” och ”Eda-Lee” gick hem direkt.

Precis som på Rondo.

54-årige Carl Robert Olof Gustafsson har gestalt många ”gubbar” och röster genom åren. Som Karlskogablyge Roland Järverup skapade han i kultfilmen ”Torsk på Tallin” sitt alterego.

Rolandz är inget dansband – ett rent showband med mycket humor, skratt och dråpligheter. Ta bandets senaste succé – Mellolåten ”Fuldans” – här är det inga moves som ska läras, ingen takt, bara ha roligt! Textförfattaren, Vårgårda-Kempes (Fredrik) kreativitet är diametralt till hans senaste succé ”Så som i himmelen”.

Med blixtrande neonljus dras showen igång och vi får direkt stifta bekantskap med Roland Järverup i videoprojektion och låtstart med ”Halleluja mamma”. Roberts ”gubbar” som brandchefen hbtq-Greger med kilt, pipa och pumps, f-bannade Wejron i ottan med termos, Tony ”Inte bitter” Rickardsson och fuldanslärare Tony Irving passerar revy.

Några lite för mycket! Även om arbetare-Jerry W. hyllades i ”I can Jive”…

Bäst i showen är när Rolandz tänder till med sin musik och hits.

- Ett jädrans hålligång, sjunger Roland/Robert och visst, då blir det både spontan- och fuldans mellan Rondoborden.

Robert Gustafsson är multiartist som behärskar det mesta. Han sjunger faktiskt bra och vi vet om hans scenstorheter. Ändå har det inte hänt mycket rent musikaliskt sedan Eringsboda 17 juli 2009! Visst blir det både skrattfest och hålligång på Rondo i höst, men själv hade jag gärna hört och sett mer av orkestern och de duktiga dansarna!