Kultur

”Terminator: Dark fate” – en revansch för filmserien

Kultur Artikeln publicerades
Linda Hamilton gör comeback i rollen som Sarah Connor i ”Terminator - Dark fate”.
Foto: Kerry Brown
Linda Hamilton gör comeback i rollen som Sarah Connor i ”Terminator - Dark fate”.

Linda Hamilton och Arnold Schwarzenegger är tillbaka! ”Terminator: Dark fate” är solid actionunderhållning men också helt överflödig.

Terminator: Dark fate

Scifi-action

I rollerna: Mackenzie Davis, Linda Hamilton m fl

Regi: Tim Miller

Enligt Einstein är definitionen av galenskap att göra samma sak om och om igen, och förvänta sig olika resultat. Lite som att avguda de första två ”Terminator”-filmerna och sedan hoppas att varje ny uppföljare skall lyckas återskapa samma briljans.

Efter seriens kraftigt fallande kvalitetsnivå, krönt av 2015 års bedrövliga ”Terminator: Genisys”, förväntade jag mig absolut ingenting av ”Terminator: Dark fate”. Den goda nyheten nummer ett: jag är således inte galen. Den goda nyheten nummer två: filmen är faktiskt ganska bra.

Från amerikanskt håll har ”Dark fate” hajpats upp som den bästa ’Terminator” sedan ’T2”. En mer balanserad beskrivning vore att jämföra den med ”Terminator 3”. Solid underhållning med ett par minnesvärda scener men samtidigt helt överflödig.

För smidighetens skull ignorerar den alla andra kapitel och utmålar sig som den ”riktiga” fortsättningen på ”Terminator 2”. Originalregissören James Cameron är tillbaka, om än som producent. För regin svarar istället Tim Miller (”Deadpool”). Arnold Schwarzenegger är även han tillbaka och står för filmens komiska ögonblick, som annars är få i en våldsam historia som färdas genom tungt mörker i högt tempo. Arnolds robot, ett annat exemplar än den som smältes ner i ”T2”, har ägnat de senaste tjugo åren åt att lära sig om känslor och har förvandlats till en domesticerad familjefar som heter Carl och säljer draperier.

Men framförallt gör Linda Hamilton comeback i rollen som Sarah Connor. Hon blir filmens starkaste kort, när hon stövlar in som den ultimata badass-hjältinnan och väser ”I hunt terminators!”.

”Terminator: Dark fate” kan ses som en revansch för konceptet. Samtidigt känns den schematisk i sitt tryckande på rätt nostalgiknappar, som att den försöker efterhärma originalfilmernas känslor snarare än vara den äkta varan. Ungefär som en maskin, som bara gör det jobb den programmerats för.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.