Annons

Teaterdebatt: Ett kulturhus och teater i utveckling

teaterdebatt • Publicerad 14 september 2017
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Borås. Kulturhuset konstmuseum stadsteater
BorÃ¥s. Kulturhuset konstmuseum stadsteaterFoto: Andreas Carlsson

Det är med stort intresse man kan ta del av Borås Stadsteaters utspel och engagemang för att värna om sin teater i sin nuvarande form. Även delar av Sveriges kulturelit rycker ut och manifesterar för att stötta verksamheten i Borås. Det är fint. Det är sympatiskt. Även vi inom politiken och förvaltningen har faktiskt samma grundinställning. Att med engagemang och kreativitet få Borås att framstå som Sveriges bästa kulturstad. Det innebär att Borås Stadsteater är en synnerligen viktig del i det arbetet och ska utvecklas. Inte avvecklas som elaka tungor gör gällande. För drygt ett år sedan, stod jag på teatern, inför hela personalen och bedyrade att vi vill utveckla Borås Stadsteater till Sveriges bästa. Det är på den vägen arbetet sker inom Kulturnämnden. För vi tycker om vår teater.

De senaste tio åren har vi inom politiken investerat över 100 miljoner på Borås Stadsteater och i januari 2018 installeras ny, supermodern scenteknik för 72 miljoner. Det är strongt. Vi inom politiken får ofta höra att vi är korkade men riktigt så korkade är vi inte i Kulturnämnden så vi investerar 100 miljoner i något som ska läggas ner. Därför är det närmast oförskämt att läsa artikel efter artikel där man påstår att vi påbörjat nedmontering av teatern och att vi i Kulturnämnden är kulturfientliga. Samma nämnd som profilerat Borås som konst- och skulpturstad, satsat stora resurser på textilmuseum och fått politiken att gemensamt besluta om t ex en ny Kulturskola i världsklass. Jag skulle kunna räkna upp rader av andra säregna projekt som befäster att vi arbetar för att skapa ett starkt, kulturellt och konstnärligt fäste i Borås. För alla.

Annons

Därför är ifrågasättandet från personalen om Borås Stadsteaters framtida existens helt grundlös. Däremot måste Borås Stadsteater tåla att vi ifrågasätter dess nuvarande form. Precis som vi gör med många andra kommunala verksamheter i Borås Stad. Vi måste få kulturens olika grenverk att utvecklas tillsammans med vår samtid.

Nyligen presenterades för Kulturnämnden ett förslag och en idéplattform från Kulturförvaltningen, – ”förslag till verksamhetsidé för Borås Stadsteater i ett moderniserat Kulturhus.” Detta tog skruv på Borås Stadsteater. Och föranledde en storm av skriverier och upprop.

På detta informationsärende, beslöt nämnden - att låta politiken gå vidare för beredning med partipolitiska överläggningar kring förslaget från Kulturförvaltningen. Och så sker nu.

Faktum är också, att vi i Kulturnämnden har ett uppdrag från Borås Stads högsta beslutande organ, nämligen Kommunfullmäktige, – att öka attraktionskraften och utveckla Kulturhuset till en mötesplats, där institutionerna konst, bibliotek och scenkonst med teater, dans och musik ska samverka. Vårt uppdrag är med andra ord att nå fler kommuninvånare. Få fler teaterbesökare. Nå en bredare publik. Det är detta vi i Kulturnämnden gett Kulturförvaltningen i uppdrag att arbeta vidare med.

Det hör också till ämnet, att om inte vi i nämnden sköter våra uppdrag får vi bannor från Stadsrevisionen. Därför arbetar vi målmedvetet enligt de direktiv som gäller. Något som Borås Stadsteaters personal borde respektera i sann demokratisk anda.

Förslaget från Kulturförvaltningen innebär betydande mervärden och mångfald för publiken inom hela kulturområdet scenkonst. Men också för hela Kulturhuset. Något som borde entusiasmera teaterpersonalen att se möjligheter och inte bara misstro. Olyckligtvis har en ensidig fokusering skett på färre egenproducerade föreställningar. En fråga som nu diskuteras i våra olika partier och kommer naturligtvis att omprövas. Personligen vill jag se fler egenproducerade föreställningar i kombination med inköpta spetsiga produktioner.

Förslaget som helhet innebär en kraftfull breddning av teaterverksamheten genom en rad externa produktioner från olika producenter som t ex Riksteatern och fria grupper. Alltså vi fyller på med stor bredd som gör teatern mer attraktiv för en växlande publik. Som också innebär att vi kan erbjuda smalare, dagsaktuella föreställningar på t ex Lilla Scen. Som också innebär en breddning av skådespelarinsatser med t ex elever från Teaterhögskolan. Förslaget innebär också rader av dansföreställningar i samarbete med Dansnät Sverige/Kultur i Väst och Regionteater Väst samt fria grupper. Även musik med ett tiotal musikprogram per år i samarbete med regionala och lokala aktörer som t ex Göteborgssymfonikerna, Borås Orkesterförening, Kultur i Väst och olika artister och ensembler på nationell nivå mfl. Allt för att skapa ett levande och attraktivt Kulturhus som kan tillfredsställa många olika intressen och behov från publiken.

Vi har också ett uppdrag med speciellt fokus och inriktning på barn och unga, med en rad olika aktiviteter, bland annat 25 program under temat Lördagsbarn mm.

Regionteater Väst kan med sin kompetenta och kreativa scenkonst i form av såväl teater som dans, bli kittet för en levande teater för barn och unga.

Vi vet hur viktigt det är att tidigt väcka kulturintresset hos barn och unga. Och vi vet också vilka fina möjligheter det finns att bygga broar mellan institutionerna, inte minst möjligheterna genom vår nya Kulturskola som invigs nästa höst. Men också med ett tydligare samarbete med Regionteater Väst som också skulle innebära ett närmande och samarbete med Regionens Kulturnämnd för regionala kulturarbeten och projekt. Där även Borås Stadsteater kan spela upp. Bara fantasin sätter gränserna. Därför är jag tämligen förvånad över den massiva kritik från teatern och dess företrädare, när politikens vilja och ambition är att bygga ett ännu starkare kulturutbud i Borås. Faktum är att kulturen, inklusive teatern aldrig har varit bättre än nu. Det tror jag många kommuninvånare kan bekräfta.

Annons

Men huvudfrågan är egentligen inte utbudet på Borås Stadsteater. Det vet personalen. Därför hade det varit sympatiskt och på sin plats att personalen på Borås Stadsteater verkligen djupdykt i den utredning som vi inom politiken beställde för drygt ett år sedan. En kvalificerad konsultutredning för att få klarhet om den påstådda, dåliga arbetsmiljön och den psykosociala ohälsa som råder på Borås Stadsteater. För enligt den utredningen sker trakasserier, smutskastning, mobbning mellan medarbetare, personal men också ledning. En företeelse som inte är ny, utan pågått i åratal. Inte med ett ord har personalen nämnt detta i alla sina skrivelser och artiklar. Trots att det i utredningen framgår med all tydlighet att delar av personalen mår dåligt.

Istället har man fokuserat på att teaterchefen är inkompetent och okunnig i att driva teater. Det är orättfärdigt. För enligt det cv, som är en offentlig handling, så är nuvarande teaterchef mycket väl kvalificerad för den tjänst hon är tillsatt att driva med ansvar för budget, drift och personal. Att hon dessutom även har bred kompetens i såväl teaterproduktion som regi gör henne inte mindre kvalificerad. Dessutom har teatern separerat chefskapet till en ansvarig, konstnärlig ledare för produktion och regi av olika teateruppsättningar. Det innebär att varken Teaterchef eller Kulturchef har något med det konstnärliga arbetet och processen att göra.

Därför är det anmärkningsvärt att nu sällar sig plötsligt alla tidigare teaterchefer i gemensam kör och uttrycker att det existerar inga problem på teatern. Är detta ett slag av kotteri? Att teaterbranschen är en synnerligen svårbemästrad verksamhet det kan man konstatera. Men det som pågår nu på Borås stadsteater känns inte riktigt bra. Det skapar i vilket fall inte en bättre förutsättning för en teater vi värnar om.

Vi inom politiken har ett ansvar mot skattebetalarna och ha rätt att reflektera över t ex Borås Stadsteaters dagsaktuella verksamhet då man spelar inför en publik på ca 15.000 personer och år, som avser de egenproducerade föreställningarna. Årsbudgeten är på dryga 30 miljoner. Med 8 skådespelare och 19 tekniker av de totalt 33 fast anställda.

Av ca 110 000 invånare i Borås Kommun så går ca 90 000 människor aldrig på teatern. Det är bland annat detta vi inom Kulturnämnden och Kulturförvaltningen har att förhålla oss till. Att förändra. Förbättra. Och utveckla. Det är djupt olyckligt att teaterpersonalen så negativt basunerar ut sitt missnöje. Därmed misskrediterar man inte bara Borås Stadsteaters varumärke. Utan också hela det gigantiska kulturbygge som Borås Stad investerar i, och som såväl Kulturförvaltningen som Kulturnämnden känner stor stolthet att få utveckla för alla kommuninvånare.

LARS GUSTAF ANDERSSON (L)

Förste vice ordförande i Kulturnämnden

Ledamot i Regionteater Väst

Lars Gustaf Andersson
Annons
Annons
Annons
Annons