Annons

Tävlingsstart och skrivarskola med Lilla debutantpriset

Startskottet har gått för novelltävlingen Lilla Debutantpriset 2020. Dessutom bjuder de båda jurymedlemmarna Annika Wall och Hanna Nordlander på skrivarskola i Borås Tidnings spalter framöver.
Litteratur • Publicerad 12 november 2019 • Uppdaterad 15 november 2019
Annika Wall och Hanna Nordlander är juryn i Lilla debutantpriset 2020.
Annika Wall och Hanna Nordlander är juryn i Lilla debutantpriset 2020.

Författaren Annika Wall vill att fler killar ska ställa upp i tävlingen:

– Vi hoppas att fler killar deltar. Vi vet visserligen inte hur många killar som har skickat in noveller för alla bidrag är anonymiserade när vi läser dem, men det är enbart tjejer som har vunnit de senaste åren.

Annons

Tror du att det är många noveller som stannar i skrivbordslådan istället för att skickas in till tävlingen?

– Ja, många tror inte att de skriver så bra. De tror att man måste skriva på ett visst sätt, att det måste vara fint och innehålla tjusiga formuleringar, men så är det inte. Vad som gör en text bra kan vara precis vad som helst och därför önskar vi alla typer av texter skrivna på alla möjliga sätt, allt från olycklig kärlek till fantasy eller action och så vidare. Eftersom vi i juryn inte vet vilka som ligger bakom novellerna är det ingen som behöver skämmas.

Finns det något särskilt man ska tänka på när man skriver?

–Jag brukar säga att man ska skriva utan att tänka för mycket, bara låta orden flöda. Efteråt kan man titta på vad som blev bra eller mindre bra, men det är viktigt att skriva mycket om man vill bli bra på det. Dessutom måste man också läsa mycket om man ska bli en bra författare.

Under de närmaste veckorna publicerar Annika Wall och läraren Hanna Nordlander en skrivarskola i fyra delar på Borås Tidnings kultursidor:

– Den har vi gjort för Borås Tidnings läsare och för dem som vill vara med i tävlingen. Vi har tagit med exempel från gamla vinnarnoveller för att visa vad vi tycker är bra och vad vi har fastnat för. Vi tar upp sådant som vi har noterat återkommande gånger och som vi tror att många behöver hjälp med, till exempel är det stor skillnad mellan att skriva för att få ett bra betyg i svenska och att skriva skönlitterärt.

Är det någon skillnad mellan att ge skrivartips till skrivsugna vuxna som vill skriva en egen roman eller till de som vill tävla i Lilla debutantpriset?

– Egentligen inte. Den stora skillnaden är nog att det handlar om att ge tips till de som är alldeles i början av sin skrivkarriär. det handlar inte om ålder utan om hur länge man har skrivit.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons