Kultur

Spännande bilderbok om livet under ytan

Kultur Artikeln publicerades

Tångskog, fiskar och ett rostigt vrak. I havsdjupet där valen Valdemar bor är det fullt av spännande saker.

Bilderbok

Lilla Valdemar

Text och bild: Lennart Eng

Förlag: Opal

Visa mer...

Lennart Engs bok ”Valdemar i världshavet” nominerades till Augustpriset 2003. I hans nya bok, ”Lilla Valdemar”, får läsaren ta del av glimtar från valens barndom.

Valdemar simmar ofta tryggt nära sin mamma, men han är en nyfiken unge och rätt vad det är försvinner han iväg på upptäcktsfärd. I havsdjupet finns både fiskar och ett vrak, som väcker den lilla valens fantasi.

Höjdpunkten i ”Lilla Valdemar” är bilderna, som pirrande utvidgar texten.

På samma sätt fungerar texten. Den markerar ett antal tydliga punkter och stämningar, men lämnar i övrigt fritt för läsarens fantasi. Här finns ungens nyfikna frågor och vuxnas sökande rop, korta miljöbeskrivningar och anslag till drömmar.

Höjdpunkten i ”Lilla Valdemar” är bilderna, som pirrande utvidgar texten. Vackert blåskimrande toner lägger grunden till ett gåtfullt undervattenslandskap. Tångskogen och vraket bryter av och skapar spänning. Djuren är förenklade, men rör sig smidigt och uttrycker känslor. Vid sidan av de stora formerna finns mängder av små detaljer att upptäcka.

”Lilla Valdemar” är en bok full av värme och nyfikenhet. Visst spretar berättelsen lite hit och dit, men Lennart Engs förmåga att hitta ingångar till äventyr i hemmiljön drar. Hans bilder av havsdjupet bär på både lugn och mystik och låter läsaren fantisera vidare.