Annons

Snygg show – men för lite av Jill

Jill Johnson bjuder på en snygg show med luftakrobatik och sånger från den amerikanska låtskatten. Men hon skulle vinna på att visa mer av sig själv, tycker Bella Stenberg.
Göteborg • Publicerad 8 november 2017 • Uppdaterad 9 november 2017
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Jill Johnson inledde sin krogshow i Göteborg på onsdagskvällen.
Jill Johnson inledde sin krogshow i Göteborg på onsdagskvällen.Foto: Mattias Johansson, Maddoc Photography AB

Jill Johnson – fast nu kanske hon är Jill med alla? – bjuder på stora kontraster från början. Daddy lessons, ett oväntat låtsamarbete av Beyoncé och Dixie Chicks från 2016 följs av That’s life, mest känd i Frank Sinatras version från 1966. Den första på ett podium bland publiken, den andra på scenen med storbandet.

Hon har, säger hon, slitit med countryn men nu handlar det om att hylla musiken oavsett genre. Följdriktigt kommer Mr Bojangles före Time after time, Sammy Davis Jr följd av Cyndi Lauper. Så fortsätter det – Jill låter sig inte begränsas av vare sig år eller genrer.

Annons

Hon har berättat om hur hon åkt till Las Vegas för inspiration, och det både syns och hörs. Musiken är amerikansk, låtar från ”the great songbook” blandas med nyare klassiker, inte mycket är sådant som hon själv har spelat in tidigare. Scen, ljus och animationer är välgenomtänkta, som extra ögongodis finns två nycirkusartister med Chaplinkänsla som rör sig i luften och på marken. I New York, New York (utan ett enda Borås, Borås) är de flygande fönsterputsare som tvättar fram stadens silhuett.

I övrigt tar musiken mer plats än pratet. För den står Bohuslän Big Band samt ett vanligt kompband, totalt 18 musiker på flera rörliga podier. Klart det låter maffigt.

Som så många andra stora artister kommer Jill Johnson i många olika skepnader. Melodifestivals-Jill. Country-Jill. Veranda-Jill. Storbands-Jill. Uttolkar-Jill. Flera av dem dyker upp i olika grad hos Show-Jill. Och alla Jill är extremt professionella.

Veranda-Jill, den som kommer nära och visar känslor, visar sig bara i sorgsna balladen I will never let you know från tv-serien ”Nashville”, och när hon säger att hon valt att ägna sin offentliga person endast åt musik men ändå hyllar Laupers HBTQ-arbete och ber om en applåd för alla modiga kvinnor.

”Country-Jill ger sig till känna i en snöpligt kort Jolene och Dolly Parton hyllas med tre vitt skilda låtar.”
Jill Johnson och Dolly Parton.
Jill Johnson och Dolly Parton.Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Country-Jill ger sig till känna i en snöpligt kort Jolene och Dolly Parton hyllas med tre vitt skilda låtar. Just det där att inte hela låtar spelas är ett återkommande irritationsmoment i en annars mycket välgjord show. Aretha Franklins Chain of fools hinner knappt komma igång innan den är slut.

Det är lite märkligt att något så här påkostat spelas så kort tid, men kanske ska showen vidare. Och för den som inte har tid, råd eller lust för Extravagans-Jill börjar tredje tv-säsongen av ”Jills veranda” nästa vecka.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons