Annons

Skrivarskolan del 2: ”Lösningen behöver alls inte vara lycklig, om du inte vill”

Nu är det dags för dig som är född mellan 2000 och 2003 att skriva novell och tävla om Lilla Debutantpriset. Juryns Hanna Nordlander och Annika Wall ger tips.
HANNA NORDLANDER & ANNIKA WALL
Skrivarskolan del 2 av 4: Dramaturgi • Publicerad 18 november 2019
Hanna Nordlander och Annika Wall tipsar om skrivande.
Hanna Nordlander och Annika Wall tipsar om skrivande.

Hur ska du bygga upp din novell? Noveller kan se ut på en mängd olika sätt, men här är ett förslag på en struktur som brukar fungera:

Situationen eller problemet introduceras. Därefter blir det värre, eller intensifieras, tills en vändpunkt inträder och situationen får en lösning. Och lösningen behöver alls inte vara lycklig, om du inte vill.

”Din första mening är också viktig för att läsaren ska få en känsla för din berättelse och dras in i den.”
Annons

Jolina Petréns novell är uppbyggd ungefär så: Huvudpersonen sitter i ett polisförhör om sin fars död. Hennes inre tankegångar och polisens frågor gör att läsaren lite i taget förstår att hon har med hans död att göra. Hon blir alltmer trängd under förhöret, tills hon slutligen tar sig ur knipan med en lögn. Ändå är det inte ett lyckligt slut, för läsaren inser att hon kallblodigt tagit livet av sin pappa.

Din första mening är också viktig för att läsaren ska få en känsla för din berättelse och dras in i den. Samma novell börjar ”Hon tycker illa om polisen från första stund.” Här sätter författaren tonen och visar vad konflikten kommer att handla om.

fakta

Lilla Debutantpriset

Lilla Debutantpriset är Borås Tidnings skrivtävling för ungdomar födda mellan 2000 och 2003.

Uppdrag: att skriva en novell på max 9000 tecken. Du måste bo i Borås Tidnings spridningsområde för att vara med i tävlingen.

Deadline för bidrag: 3 februari 2020.

Priset är 5000 kronor till vinnaren samt 2500 kronor var till de båda andrapristagarna. De tre vinnande novellerna publiceras i Borås Tidning.

Mejla ditt bidrag som bifogad textfil till: lilladebutantpriset@bt.se

Vissa tycker att en novell ska sluta oväntat, men det är ingen regel alls. Försök att knyta ihop de viktiga trådarna, men att lämna något öppet kan också vara effektfullt. Ett tips är att pröva att ta bort det sista stycket när du tycker att du är färdig och se vad som händer. Kan läsaren föreställa sig slutet utan att du förklarar allt? Då räcker det säkert så.

I Malin Svenssons novell ”Att göra” möter vi en ung kvinna som dras tillbaka i tiden av en gammal att-göra-lapp. I några få tillbakablickar återupplever hon en avgörande händelse i livet - en graviditet. Av sista tillägget på listan förstår vi att hon fattat ett beslut: ”Köp barnkläder till Rasmus”. Ingen ytterligare förklaring behövs.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons