Annons

Silvana Imam är en politisk drivkraft

Silvana Imams fjärde album “Helig moder” beskriver precis hur Silvana ser sig själv, men också hur hennes fans ser henne. En Helig Maria för de som ivrigt avgudar henne på sociala medier, de som anser att Silvana Imam har förändrat svensk hip hop för alltid.
Publicerad 13 februari 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Silvana Imam.
Silvana Imam.Foto: Pressbild

Silvana Imam

Album: Helig moder

Skivbolag: Naturkraft

Hip hop

Imam är den heliga moder som otroligt många av Sveriges HBTQIA+ ser upp till, dyrkar och refererar till sin aktivism. Hon har ju till och med vunnit pris för Årets homo/bi/trans på QX Gaygala 2015; bara det säger en del om hur viktig Silvana Imam är. Aktivism behövs, och ett personligt ställningstagande krävs för att det ska ske förändring. Det är det som behövs för att uppnå en utopi om hundra år.

“Helig moder” skulle faktiskt släppts mycket tidigare än i februari 2019. Tanken var att albumet redan skulle finnas tillgängligt i våras, alltså för ett år sedan. Imam sköt upp släppet, och tog samtidigt ett personligt ställningstagande kring hur hennes karriär skulle fortsätta. Hon sade adjö till Refune Records, och grundade sitt alldeles egna Naturkraft. Naturkraft, som delar namn med Imams föregående album, är numer både management och Imams skivbolag.

Annons

Synopsisen till “Helig moder är”: Det är precis så som det hade varit år 2119, om Imam fick bestämma. Det är en feminists våta dröm, eftersom i denna utopi hade ett patriarkat inte existerat. I en ideal värld kan en kvinna uttrycka sig, agera eller klä sig hur hon vill, utan negativa konsekvenser. Sådan är dock inte verkligheten, och det kan en väldigt stor andel av ungefär halva jordens befolkning, vilket är hur många kvinnor det finns i världen, intyga.

Återigen beskriver Imam det klockrent, denna gång i ”Vikken då?”, där hon refererar till #metoo-rörelsen där världen tog ett stort steg framåt mot mäns våld mot kvinnor. “Helig moder” är en politisk drivkraft, som behövs som allra mest i den feministiska era som kommit efter #metoo. Många upplever det som att vi håller på att sträva bakåt, och att rättigheter sakta men säkert börjar rullas in igen lika fort som de lagstadgades.

Med andra ord, är Imam sin alldeles egen heliga moder då hon nu kan bestämma över vad hon vill, när hon vill och hur hon vill. Det märks. Det är helt och hållet på hennes villkor, och fantasin tas med in i “Helig moder”.

Louise OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons