Annons

Sara Danius lämnar Akademien

Sara Danius lämnar Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande.
Litteratur • Publicerad 26 februari 2019
Sara Danius.
Sara Danius.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi har kommit till en uppgörelse. Det är väldigt skönt att vi har kommit så här långt att vi har kunnat göra upp i godo, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Vad uppgörelsen med Sara Danius innebär – och ifall den omfattar någon typ av ekonomisk kompensation – vill Anders Olsson inte berätta. Katarina Frostenson lämnade nyligen Svenska Akademien efter en ekonomisk överenskommelse som garanterar henne 12 875 kronor i månaden.

Annons

– Sara Danius vill inte att vi ska säga något om själva detaljerna, utan där hänvisar vi till hennes advokat, säger Anders Olsson.

”Det har varit väldigt mycket känslor och det kommer att ta sin tid innan allt läggs till rätta.”

Sara Danius valdes in på stol 7 efter Knut Ahnlund 2013 och blev två år senare Svenska Akademiens ständiga sekreterare. I samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen uppstod en djup spricka i Akademien som till slut resulterade i att hon lämnade sin post som ständig sekreterare.

Innan dess hade hennes kollega, tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl i ett sedermera hårt kritiserat debattinlägg i Expressen beskrivit Danius som "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

– Det har varit väldigt mycket känslor och det kommer att ta sin tid innan allt läggs till rätta. Men inom Akademien känner vi oss styrkta i vår process. Vi får ta den kritik som kanske kommer att finnas, men jag tror också att många är väldigt lättade över att vi är på väg att lösa våra problem, säger Anders Olsson nu.

Beskedet i april 2018 om att Sara Danius lämnade posten som ständig sekreterare skapade stor upprördhet. På sociala medier trendade hashtaggarna #knytblus och #backasara. Bland dem som lade ut en bild på sig själv i Danius signaturplagg knytblusen märktes dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP). Den 19 april hölls också flera stödmanifestationer runt om i landet, bland annat utanför Börshuset i Stockholm.

Anders Olsson är medveten om att Sara Danius slutgiltiga avgång också skulle kunna tolkas som "patriarkatets seger över en stark kvinna".

– Men jag vänder mig mot den bilden. Det är också en konflikt som har funnits mellan kvinnor, det är andra mönster som har varit avgörande här. Och vi är i färd med att välja in fler kvinnor i Akademien, det är vår vilja och det kommer vi att visa.

TT: De tre tomma stolarna kommer alltså att besättas med kvinnor?

– Ja, det är nödvändigt för att jämna ut förhållandet mellan män och kvinnor i Akademien. Det räknar jag med.

Sara Danius har hållit förhållandevis låg profil offentligt sedan den värsta turbulensen kring Svenska Akademien inträffade. I januari återinträdde Peter Englund och Kjell Espmark i arbetet i institutionen, men hon valde då att stå kvar utanför.

Annons

Anders Olsson välkomnar hennes beslut att slutgiltigt lämna Svenska Akademien.

– Nu kan vi blicka framåt mer bestämt. Det finns inga låsningar i Akademien längre. Om vi kommer att lyckas fylla de här tre stolarna inom en rätt snar framtid kommer nästan halva Akademien att vara ny. Det innebär ju också att vi inte kommer att vara så upptagna av de konflikter som har rått tidigare, säger han.

TT söker Sara Danius och hennes advokat för en kommentar.

Sara Ullberg/TT
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons