Kultur

Rolf Bååth: Tryckfelsnissar och lapplisor

språkspalten Artikeln publicerades

I språket finns det många exempel på att man tagit hjälp av ett personnamn för att beteckna en företeelse eller helt enkelt en person.

För att förklara hur ett tryckfel kunnat smyga sig in i en tidningstext skrev man redan 1895 i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning att det var tryckfelsnisse, som varit framme. Ordet blev etablerat och betecknas till skillnad från andra liknande ord inte som vardagligt i SAOL. Papperspelle är ett annat ord för papperskorg och finns belagt från 1944.

De flesta av de här så kallade namnorden används för att karakterisera en viss person. I början av 1900-talet dyker Måns upp i ord som latmåns och gnällmåns. Ännu äldre är Jöns i dummerjöns, ett ord som Johan Henrik Kellgren hade med i en av sina dikter 1780. Ordet användes sedan, när H.C. Andersens saga Klods-Hans skulle översättas till svenska 1855. I den svenska versionen kallas han dummerjöns. Ordet grinolle förekommer enligt SAOB i skrift 1847 som beteckning på person som ofta gråter. Enligt ordboken användes ordet redan 1782 av Thomas Thorild men avsåg då en skrattande person.

Ett enda kvinnonamn hör till den här ordkategorin, nämligen Lisa. 1865 finns ordet piplisa belagt för att beteckna en person som gärna gråter. I modern svenska används Lisa i ett helt annat sammanhang. 1957 började man i Stockholm anställa parkeringsvakter och eftersom det var kvinnor som arbetade med att övervaka parkeringen fick de snart smeknamnet lapplisor. 1977 började man även anställa manliga parkeringsvakter, men något smeknamn på dessa känner jag inte till.

Fotnot: Har du språkfrågor eller synpunkter som du vill dela med Språkspalten och BT:s läsare? Mejla till kulturnoje@bt.se

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.