Kultur

Relationer, inte mord, står i fokus i Annika Sjögrans nya thriller

Annika Sjögran skriver mer om människor än om mord. Lite spretigt blir det dock denna gången, tycker recensenten Kerstin Bergman.bokrecension Artikeln publicerades
Annika Sjögren.
Foto: Frida Sjögren
Annika Sjögren.

När himlen håller andan

Psykologisk relationsthriller

Författare: Annika Sjögren

Förlag: Ordfront

Sedan hon deckardebuterade 2007 har Annika Sjögren skildrat Härnösand i den psykologiska thrillerns form. ”När himlen håller andan” är hennes femte bok, och denna gång handlar det om allt från kidnappning till sol-och-vårare.

Vanja som jobbar på förskola tar helt enkelt med sig ett av barnen hem en kväll.

Den ensamme Philip förälskar sig i en vacker skådespelerska, och hans åldrande farmor Ella brottas med demoner från det förflutna samtidigt som hon inleder en relation med en pensionerad polis.

Tematiskt blir det lite spretigt den här gången, men som vanligt presenterar Sjögren en habil och välskriven deckare, väl förankrad i den ångermanländska miljön. Jag hade dock önskat lite mer övertygande karaktärsporträtt, inte minst av den labila Vanja och den undflyende skådespelerskan Arabella, det hade gett skeendena en större psykologisk trovärdighet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.