Sexfixerat Sharialand

Recensioner 2010-07-05 | Uppdaterad 2010-07-05

Klockan tre på eftermiddagen, den 6 november 1990, vrider Fawzia al-Bakr om nyckeln till tändningslåset och kör ut på King Aziz road i centrala Riyad.

FAKTA

Bok: RESA I SHARIALAND – ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien

Författare: Tina Thunander

Förlag: Leopard

Hon hinner inte många hundra meter förrän en storväxt arg man tränger sig in i bilen, beordrar henne att sätta sig i baksätet för att sedan själv ta plats bakom ratten och styra bilen tillbaka till parkeringen. Ordningen är återställd.

På samma sätt stoppas femton bilar med kvinnor bakom ratten den där heta eftermiddagen då en grupp beslöjade kvinnor trotsar förbudet för andra än män att köra bil i Saudiarabien.

Fawzia al-Bakr, nu i 45-årsåldern och professor vid King Saud University, är en av många kvinnor – och män – som SVT-journalisten Tina Thunander träffar i sin bok Resa i Sharialand, ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien.Hon skildrar ett i det närmaste fullständigt könssegregerat ärke-patriarkalt samhälle som på ett par generationer utvecklats från beduinsamhälle till en av världens rikaste nationer.

Hon besöker det första kvinnohotellet i ett land där kvinnor inte får gå ut utan en man som ledsagare, än mindre övernatta på egen hand på hotell, besöker fester där kvinnor och män festar var för sig, går på restauranger med särskilda kvinnliga avdelningar som för tankarna till Sydafrika eller den amerikanska södern under 1950-talet.

Men Tina Thunander visar också på motståndsfickor i det auktoritära och ultrareaktionära samhället.
För det händer saker i Saudiarabien. Modernister står mot konservativa, den världsliga makten mot den religiösa.
Det är inte bara Fawzia al-Bakr och hennes körkortslösa medsystrar som trotsar teokratin, även om få lika öppet vågar sätta sig upp emot lag och makt i ett land där offentliga avrättningar och stympningar fortfarande finns med i straffskalan.

Det sker i stället i skymundan. Vi ser det i frisörsalongerna som är täckmantel för de annars förbjudna gymmen, framväxten av kortäktenskap som skapar ett konstlat men mer fritt sexualliv – för vissa.

Apropå sexualiteten. Om det är något Thunanders bok visar så är det att detta land där sexualiteten är så kringgärdad tabun, i praktiken är starkt fixerat kring sex.
Det handlar inte bara om de utmanande underkläderna i de exklusiva varuhusen som får författaren att bli generad, utan hela grundfundamentet till könssegregeringen i det saudiska samhället.

En av förklaringarna till att kvinnor inte får köra bil är att de utgör en trafikfara för män, som skulle kunna bli distraherade i trafiken.
– Om bilförarna får syn på en kvinnlig chaufför börjar han titta åt hennes håll och då är det lätt hänt att han krockar med andra i trafiken, förklarar Ali som agerar chaufför och ledsagare under resan.

Av samma skäl måste kvinnor täcka sina kroppar och ansikten – annars kan de skapa begär hos männen. I en inledande scen berättar Tina Thunander hur en tjänsteman vid ministeriet, Mr Khaled, vid deras första möte förklarade att han blir kåt av att se hennes bara hud.
– Jag måste tyvärr säga som det är – men jag blir kåt. Det kan jag inte hjälpa, för det är så mannen är skapad. Därför ska du vara täckt. Det är för din egen säkerhet, förklarar tjänstemannen.

Hur har det blivit så här? Eller snarare: varför har det inte förändrats i takt med Saudiarabiens ökade (finansiella) kontakter med omvärlden? Flera saudier som intervjuas i boken utmålar de stora oljetillgångarna som landets verkliga förbannelse. Det är inte svårt att hålla med.

Utan de enorma vinsterna från oljeindustrin hade inte det saudiska samhället fungerat, med halva den inhemska befolkningen utan arbete och i praktiken ofri.
Istället lejs gästarbetare för att utföra de sysslor som måste skötas. Drygt tjugo procent av Saudiarabiens 28 miljoner invånare utgörs av gästarbetare.
Oljetillgångarna konserverar ett reaktionärt och auktoritärt system som under mer normala förhållanden hade undanröjts med industrialisering och modernitet.

Tina Thunanders reportage är unikt. Inte bara tränger hon in i miljöer som aldrig tidigare skildrats på svenska, hon återväcker också den gamla reseskildringsgenren i en tid då de främmande samhällena blir allt färre.

Inledningsvis försöker hon knyta an till sina tidigare arbeten om de så kallade balkongflickorna, flickor som ramlar eller slängs ut från balkongen i svenska förortsområden, men kopplingen mellan resan till Saudiarabien och svenska förhållanden blir bara halvhjärtat.

Detsamma gäller frågan om vad som är uttryck för saudisk tradition och vad som kan förklaras av religion? Den senare frågan ställer Tina Thunander flera gånger till personer hon träffar i sin bok, men den benas inte ut riktigt. Det är synd.

Daniel OlssonKommentarer

  • Sy snippan samma sak?

    Min personliga teori är att könsstympning av små flickor i arabiska länder har samma orsak som burkan: att skydda flickorna från de sexfixerade männen. Helt sjukt, men om det stämmer så kanske det inte är helt fel att snippan sys ihop på de små.


  • @Lina: Könsstympning har inget med att "sy" att göra!

    Könsstympning på flickor förekommer mestadels i Somalia och Egypten och är ett ingrepp som sker med ett rakblad (i bästa fall) men lika ofta med en glasskärva eller annat vasst där man skär upp en del av clitoris för att barnet vid vuxen ålder inte skall känna njutning sexuellt! Mvh, Majhuvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i går 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.Blogg

Rebecka Åhlund

Krönikör och litteraturkritiker i BT och Svenska Dagbladet. Hon är uppvuxen i Brämhult och bor på Södermalm efter en misslyckad utflykt till Stockholms villaförorter.

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Senaste kulturrecensionerna

VISA:

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter