Sexfixerat Sharialand

Recensioner 2010-07-05 | Uppdaterad 2010-07-05

Klockan tre på eftermiddagen, den 6 november 1990, vrider Fawzia al-Bakr om nyckeln till tändningslåset och kör ut på King Aziz road i centrala Riyad.

FAKTA

Bok: RESA I SHARIALAND – ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien

Författare: Tina Thunander

Förlag: Leopard

Hon hinner inte många hundra meter förrän en storväxt arg man tränger sig in i bilen, beordrar henne att sätta sig i baksätet för att sedan själv ta plats bakom ratten och styra bilen tillbaka till parkeringen. Ordningen är återställd.

På samma sätt stoppas femton bilar med kvinnor bakom ratten den där heta eftermiddagen då en grupp beslöjade kvinnor trotsar förbudet för andra än män att köra bil i Saudiarabien.

Fawzia al-Bakr, nu i 45-årsåldern och professor vid King Saud University, är en av många kvinnor – och män – som SVT-journalisten Tina Thunander träffar i sin bok Resa i Sharialand, ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien.Hon skildrar ett i det närmaste fullständigt könssegregerat ärke-patriarkalt samhälle som på ett par generationer utvecklats från beduinsamhälle till en av världens rikaste nationer.

Hon besöker det första kvinnohotellet i ett land där kvinnor inte får gå ut utan en man som ledsagare, än mindre övernatta på egen hand på hotell, besöker fester där kvinnor och män festar var för sig, går på restauranger med särskilda kvinnliga avdelningar som för tankarna till Sydafrika eller den amerikanska södern under 1950-talet.

Men Tina Thunander visar också på motståndsfickor i det auktoritära och ultrareaktionära samhället.
För det händer saker i Saudiarabien. Modernister står mot konservativa, den världsliga makten mot den religiösa.
Det är inte bara Fawzia al-Bakr och hennes körkortslösa medsystrar som trotsar teokratin, även om få lika öppet vågar sätta sig upp emot lag och makt i ett land där offentliga avrättningar och stympningar fortfarande finns med i straffskalan.

Det sker i stället i skymundan. Vi ser det i frisörsalongerna som är täckmantel för de annars förbjudna gymmen, framväxten av kortäktenskap som skapar ett konstlat men mer fritt sexualliv – för vissa.

Apropå sexualiteten. Om det är något Thunanders bok visar så är det att detta land där sexualiteten är så kringgärdad tabun, i praktiken är starkt fixerat kring sex.
Det handlar inte bara om de utmanande underkläderna i de exklusiva varuhusen som får författaren att bli generad, utan hela grundfundamentet till könssegregeringen i det saudiska samhället.

En av förklaringarna till att kvinnor inte får köra bil är att de utgör en trafikfara för män, som skulle kunna bli distraherade i trafiken.
– Om bilförarna får syn på en kvinnlig chaufför börjar han titta åt hennes håll och då är det lätt hänt att han krockar med andra i trafiken, förklarar Ali som agerar chaufför och ledsagare under resan.

Av samma skäl måste kvinnor täcka sina kroppar och ansikten – annars kan de skapa begär hos männen. I en inledande scen berättar Tina Thunander hur en tjänsteman vid ministeriet, Mr Khaled, vid deras första möte förklarade att han blir kåt av att se hennes bara hud.
– Jag måste tyvärr säga som det är – men jag blir kåt. Det kan jag inte hjälpa, för det är så mannen är skapad. Därför ska du vara täckt. Det är för din egen säkerhet, förklarar tjänstemannen.

Hur har det blivit så här? Eller snarare: varför har det inte förändrats i takt med Saudiarabiens ökade (finansiella) kontakter med omvärlden? Flera saudier som intervjuas i boken utmålar de stora oljetillgångarna som landets verkliga förbannelse. Det är inte svårt att hålla med.

Utan de enorma vinsterna från oljeindustrin hade inte det saudiska samhället fungerat, med halva den inhemska befolkningen utan arbete och i praktiken ofri.
Istället lejs gästarbetare för att utföra de sysslor som måste skötas. Drygt tjugo procent av Saudiarabiens 28 miljoner invånare utgörs av gästarbetare.
Oljetillgångarna konserverar ett reaktionärt och auktoritärt system som under mer normala förhållanden hade undanröjts med industrialisering och modernitet.

Tina Thunanders reportage är unikt. Inte bara tränger hon in i miljöer som aldrig tidigare skildrats på svenska, hon återväcker också den gamla reseskildringsgenren i en tid då de främmande samhällena blir allt färre.

Inledningsvis försöker hon knyta an till sina tidigare arbeten om de så kallade balkongflickorna, flickor som ramlar eller slängs ut från balkongen i svenska förortsområden, men kopplingen mellan resan till Saudiarabien och svenska förhållanden blir bara halvhjärtat.

Detsamma gäller frågan om vad som är uttryck för saudisk tradition och vad som kan förklaras av religion? Den senare frågan ställer Tina Thunander flera gånger till personer hon träffar i sin bok, men den benas inte ut riktigt. Det är synd.

Daniel OlssonKommentarer

  • Sy snippan samma sak?

    Min personliga teori är att könsstympning av små flickor i arabiska länder har samma orsak som burkan: att skydda flickorna från de sexfixerade männen. Helt sjukt, men om det stämmer så kanske det inte är helt fel att snippan sys ihop på de små.


  • @Lina: Könsstympning har inget med att "sy" att göra!

    Könsstympning på flickor förekommer mestadels i Somalia och Egypten och är ett ingrepp som sker med ett rakblad (i bästa fall) men lika ofta med en glasskärva eller annat vasst där man skär upp en del av clitoris för att barnet vid vuxen ålder inte skall känna njutning sexuellt! Mvh, Majhuvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Blogg

Rebecka Åhlund

Krönikör och litteraturkritiker i BT och Svenska Dagbladet. Hon är uppvuxen i Brämhult och bor på Södermalm efter en misslyckad utflykt till Stockholms villaförorter.

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Senaste kulturrecensionerna

VISA:

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.