Kultur

”Pinocchios avtäckning” har fått sin plats

Konst Artikeln publicerades

Den fem meter breda och tre och en halv meter höga målningen ”Pinocchios avtäckning” har äntligen hamnat på en vägg. På torsdagskvällen avtäcktes målningen vid Sparbankssalen på Högskolan i Borås.

”Den största konstdebatten som vi haft i Borås”. Så beskrev kulturnämndens ordförande Sara Andersson den högljudda Pinocchiodebatten som rasade i Borås för tio år sedan, under sitt tal till Kari Palmqvists monumentala målning ”Pinocchios avtäckning” under torsdagen.

Konstnären Kari Palmqvist var på plats.
Foto: Elin Thornberg
Konstnären Kari Palmqvist var på plats.

Tillsammans med Eva Eriksdotter, chef för konstmuseet, Björn Broström, rektor vid högskolan i Borås samt konstnären själv, invigde hon konstverket, som från och med nu går att se utanför sparbankssalen på högskolan.

Och här ska den stanna. Åtminstone ett tag.

– Vi har kommit överens om att den ska hänga här ett antal år, så det kommer att bli väldigt bra, säger Björn Brorström.

”Pinocchios avtäckning” målades samtidigt som den högljudda debatten om den nio meter höga skulpturen ”Walking to Borås” rasade, och är inspirerad av 1700-talskonstnären Carl Gustav Pilos ofullbordade målning av Gustav III:s kröning i Storkyrkan. Precis som Pilos målning avbildar en stor mängd av dåtidens högadel, visar Palmqvists målning kända och mindre kända boråsare som var en del av Pinocchiodebatten.

De senaste tre åren har den gigantiska målningen legat ihoprullad, först på ett magasin på Borås konstmuseum och senare på en vind på allégatan. Först nu har den fått en plats där allmänheten kan se den.

– Jag ville att den skulle hänga på en vägg i Borås, men snart visade det sig att det skulle bli svårt, för det finns inte så många väggar som har plats med den här målningen, berättar Kari Palmqvist, som nu är mer än nöjd över att målningen har fått en offentlig viloplats.

Under invigningen delade Kari Palmqvist ut signerade grafiska blad till de människor som gjort målningen möjlig.

Många hade kommit för att se ”Pinocchios avtäckning” avtäckas.
Foto: Elin Thornberg
Många hade kommit för att se ”Pinocchios avtäckning” avtäckas.