Annons

Peter Wiberg: ”Bygg ett nytt musikhus för ungdomar”

Snart är det val, men vad vill politikerna som kandiderar till kulturnämnden för något egentligen? Nu är det dags för Peter Wiberg (V).
Publicerad 2 september 2018
– Jag tycker det är bra med konst i det offentliga rummet. Det är demokratiskt, man tvingas förhålla sig till konsten.
– Jag tycker det är bra med konst i det offentliga rummet. Det är demokratiskt, man tvingas förhålla sig till konsten.Foto: Lena Kvist

Du fick välja en plats som är kulturellt viktig för dig. Du valde Borås öppna vägg. Varför då?

– Det är en politisk plats, som kommer från en vänstermotion i botten. Man sätter upp en vägg, det kostar nästan inget, och sedan lever den sitt eget liv. Och väggen är under attack, de flesta inom borgerligheten vill ha bort den.

Annons

Är det skönt att ha något att vara oense om? Det verkar annars som om ni kulturpolitiker är överens om väldigt mycket.

– Både ja och nej. De allra flesta sitter nog i kulturnämnden för att de brinner för kultur, vi är överens om att den ska få resurser. Samtidigt finns det potential att ta fler politiska strider och att få in ett klassperspektiv. Resursfördelning, till exempel. Åhagabesökare har nog en starkare röst än ungdomar som vill hålla på med musik. Kultur är makt. Det handlar om människors liv och vardag.

Vad är kultur i Borås för dig?

– Numera är Borås en kulturstad. Det märker man när man åker runt i landet att folk säger ”det är ni med skulpturerna”. Vi vill gärna få ut konsten mer på serviceorter och i stadsdelarna och inte bara ha fokus på stadskärnan.

Det finns en pågående diskussion om att använda kulturen för att marknadsföra en ort, eller för att människor ska må bra. En instrumentell syn, som man säger. Var står du i den debatten?

– Frågan är inte helt svartvit. Kulturen har ett egenvärde i sig och den ska vara totalt fri. Samtidigt är det ju ingen nackdel om kultur har positiva effekter. Men den ska inte vara en propagandaapparat.

Vilken är den viktigaste kulturfrågan i Borås just nu?

– Jag tycker att vi har misslyckats den här mandatperioden med att tillgodose behovet av scener. Inte bara med Rockborgen, men det är ett exempel. Jag skulle vilja bygga en helt ny scen, större, med konsertkänsla. Helst i helt nytt hus.

Vilken kultur vill ni satsa på i Borås?

– Att konstmuseet och kulturskolan ska vara avgiftsfritt är viktiga steg. Meröppet bibliotek som vi prövar i Dalsjöfors också. Att freda biblioteken, de är heliga.

Annons

Men finns det något som hotar biblioteken?

– Nja, men det kommer idéer om kanon, till exempel, det gillar jag inte alls.

Finns det något inom kulturområdet du vill lyfta bort?

– Nej. Men det behövs mer resurser till det fria kulturlivet.

Behöver boråsarna läsa mer och hur ska man i så fall få dem att göra det?

– Jag vet att bibliotekslånen går ner. Och det är klart att man behöver läskunnighet för att kunna ta till sig information, det är en demokratifråga. Men jag har svårt att ge ett bra svar på frågan. Min fru är bibliotekarie, hon säger att man ska utmana ungdomar och ge dem böcker för vuxna.

Hur viktiga är kulturfrågorna i ditt parti, på en skala från 1 (sämst) till 10 (bäst)?

– 7–8, kanske. Historiskt har det alltid varit en viktig fråga. Om vi hade suttit i en regering hade vi definitivt haft kulturministerposten. Och jag kämpar för att det ska bli 9,5. Kultur handlar om att göra livet meningsfullt, den får oss att tänka utanför ramarna.

Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons