Örns karriär
till ny nivå

Kultur 2012-05-26 | Uppdaterad 2012-05-26

En bra bit ut på Ekerö, 45 minuters rusningsfri bilfärd från centrala Stockholm, ligger Dream­hill Studios. Lantlig idyll, långt bort från storstadens stress, glitter och glamour.En stor tjusig villa tillhörande Anders Bagge är närmaste granne. På Ekerö bor också andra berömdheter som Stefan Sundström, Agnetha Fältskog och Benny Andersson.
Sedan fem år tillbaka har Stefan Örn sin professionella hemvist där, efter att den betydligt mer kände Bagge fått upp ögonen för en begåvad musiker från Dalstorp. Han blev inbjuden en helg, satt och skrev musik och fick en studio att jobba i.
– Det var otroligt stort då. Jag hade jobbat på covernivå och skulle få jobba ihop med en som jobbat med Madonna och Celine.

Bagge, kanske allra mest känd för sin medverkan i Idol, såg en stor låtskrivatalang i Örn, men med tiden har det blivit en hel del producerande också.
– Det pratade vi aldrig om egentligen men jag började själv när jag blev missnöjd med alla demos på mina låtar.

Nu har Örn blivit ett namn när det gäller både det ena och det andra. Han var med om att skriva texter till Louise Hoffstens senaste album, ihop med parhästen Sandra Bjurman och förstås Hoffsten själv. Sedan producerade han plattan också.

Stora genombrottet
Framgångarna med Azerbajdzjan har förstås inneburit det stora genombrottet. Drip drop, skriven, med Bagge och Bjurman, slutade femma 2010 och i fjol vann Örns och Bjurmans låt Running scared.
När Azerbajdzjan ska försöka försvara titeln i kväll är det åter bekanta svenska namn bakom låten - Örn, Bagge och Bjurman.
Du skulle väl bli kung där, varför åker du inte till Baku?
– De har bjudit över mig flera gånger men jag har aldrig känt att jag haft tid. Dessutom är jag flygrädd.

Utflykten till Italien handlar i stället om en efterlängtad semester med familjen.
– Vi får se om vi letar upp en liten mysig restaurang som visar Eurovision…

Ständigt nya projekt
För Stefan Örn är Eurovision 2012 ett sedan länge avslutat projekt. Nya tillkommer hela tiden. Förfrågningarna har bara ökat sedan succén i fjol.
Förra veckan hade han amerikanska artisten Katherine von Drachenberg, mer känd som Kat von D, och finska hårdrocksbandet 69 eyes. Den här veckan har han jobbat med deras gemensamma projekt, fått besök av Tania Doko (ena hälften av det australiska bandet Bachelor girl) samt ägnat sitt eget band, Apollo drive, en hel del tid.
– Det är fortfarande det viktigaste för mig. Det andra har blivit ett sätt att överleva. Ett bra sätt förstås, men det tar tid. De är inte alltid så nöjda med mig i bandet.

Missnöje i Sverige
Under de svenska melodifestivaltävlingarna var det fler som inte var nöjda med Örn. En spontan statusuppdatering på Facebook gav upphov till visst rabalder i media. En ”attack” och svar på tal från mellohåll.
– Jag skrev att jag aldrig skulle jobba med melodifestivalen. Jag tyckte att årets upplaga var ett sådant lågvattenmärke.
Du skulle inte klara av att skriva en text till Sean Banan?
– Nej, men någonstans måste man ge respekt till sådana som klarar av att få det att funka.
Eurovision funkar uppenbarligen för dig.
– Det är en helt annan grej. Jag har fått jobba fram låtarna mer på egna villkor. Det är en helt annan utveckling ekonomiskt också.
Stefan Örn konstaterar att han och melodifestivalgeneralen Christer Björkman knappast har samma skivsamling men säger också:
– Jag förstår honom. Och han gör bra tv.

Smyglyssnade som ung
I fönstret på storebror Tomas rum hemma i Dalstorp stod Stefan ofta och lurpassade. Det var ett måste när han och brorsan Morgan olovligen lyssnade på Tomas skivor. Han var den enda i brödraskaran med skivspelare.
– Vi förberedde allt minutiöst. Vi var tvungna att ställa allt i exakt samma ordning som när vi kom, annars åkte vi på stryk. Ibland kom han på oss och ibland gav han oss stryk ändå, bara för att han trodde att vi hade varit där inne.
Stefan Örn skrattar åt minnet och konstaterar att han trots allt har storebror Tomas att tacka för att han kom in på musikens bana.
Vad var det för slags musik?
– Mycket Bruce Springsteen, AC/DC och Kiss. Sen förnyade vi oss men det har inte Tomas gjort – han lyssnar fortfarande på gubbrock.
När Stefan Örn själv får välja säger han sig vara bred, men avstår gärna dansmusik och ”popdans” à la Robyn.
– Allt låter likadant – en baskagge mot en arpeggiosynt och någon melodi på det. Någon frågade mig om det inte vore en dröm att få jobba med Rihanna, men det är det inte för mig. Hon är visserligen okej, men en sådan som Lady Gaga tycker jag är pissdålig även om hon gjort stora låtar. En dröm jag har är att en gång få jobba med Tom Petty.
Hmm, du kallade just din bror för gubbig – nu kanske många säger samma sak om dig.
– Jag tror att det har med genren att göra. Jag älskar ju Kings of Leon, som kommit fram på senare år.

Kändistätt hos Bagge
I Anders Bagges studio är det tätt mellan kändisbesöken. Någon gång kan Robyn eller bandet Kent komma förbi. En gång hjälpte Jennifer Lopez frivilligt till med att kratta i Bagges trädgård. Jobb med stjärnor för stjärnor – en dröm för många, men ingen tillvaro som Stefan Örn nödvändigtvis behöver hålla fast vid.
Om vi ses igen om tio år – vad vill du göra då?
– Jag vill ha gjort en skiva med en stor artist i USA. Sen vill jag dra ner på tempot, vara ute på turné en gång om året och sen vara hemma med familjen. Och kanske bli fotbollstränare i Dalstorps IF.
En gång i tiden var Stefan Örn nära att få chansen i allsvenskan med Kalmar FF, men fotbollskarriären stannade vid division II för den förre Grimsåsspelaren.
Som låtmakare har han redan nått hög europeisk nivå. Och blir det ingen hemmaseger i kväll har han fortfarande sin familjesemester att glädja sig åt.
En belöning så god som någon för en hårt arbetande låtmakare.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Rökning

Vad tycker du om ett utökat rökförbud?

Visa resultat
Behandla SD:are som folk

Ledare [Uppdaterad i går 20:32]

Det går att lyssna på Sverigedemokraterna utan att hålla med, det går att presentera sina egna synpunkter utan att de håller med, och det går att påverka någon utan att denne anser sig hålla med. Läs mer på Ledarbloggen!Blogg

Rebecka Åhlund

Krönikör och litteraturkritiker i BT och Svenska Dagbladet. Hon är uppvuxen i Brämhult och bor på Södermalm efter en misslyckad utflykt till Stockholms villaförorter.

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Senaste kulturrecensionerna

VISA:

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Håkan Rosenqvist
hakan.rosenqvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 52


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om borgerligheten i Borås:

"Carlson och Hjalmarsson borde helt enkelt kliva åt sidan. Väljarna vill det, som sagt. I BT 20/9 berättade vi att andranamnen i M och FP, Ulf Sjösten och Anna Svalander, fick betydligt fler personkryss än de som var etta på respektive lista, alltså Carlson och Hjalmarsson."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Jimmy Åkesson är utbränd:

"Hur djupt och på goda grunder många än må ogilla Jimmie Åkessons partis politik är det både märkligt och kontraproduktivt hur diverse kända antirasister bara inte kunde låta bli att håna beskedet om sjukskrivningen i sociala medier"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om tennis:

"Den enda representanten med stjärnglans är turneringsdirektören Robin Söderling. Efterhängsen körtelfeber tvingade honom lägga undan racketen. Med den försvann svensk elittennis in i mörkret."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 400 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.