Kultur

Nya museet Wärenstams invigdes vid Abecita konstmuseum: ”Våra hjärtan klappar för hembygden”

Borås Artikeln publicerades
Jan Töve och curator
Jan Töve och curator

Uppslutningen var stor när nya Wärenstams konstmuseum invigdes i lördags eftermiddag. Muséet ska värna lokala förmågor och två bildkonstnärer med koppling till Borås tidning var först ut.

Det är Tore G Wärenstams stiftelse som ligger bakom det nya museet vilket kommer att ha ett fokus på Sjuhäradsbygden. I stiftelsen ägor finns en gedigen konstsamling som tidigare förvaltats av Borås konstmuseum.

– I början av 00-talet fick vi en förfrågan från konstmuseet om att hjälpa till att förvärva samtida Sjuhäradsbaserad konst och det svarade vi ja på, berättar Jan Öjmertz, ordförande för Tore G Wärenstams stiftelse.

Under åren har samlingen växt och visats på ett flertal museer, bland annat i Värnamo och senast på Varbergs fästning. Stiftelsen fyllde 50 i år och i samband med det beslutade man att konstsamlingen ska visas permanent i Borås, vilket blev startskottet för det nya museet.

– Det var först nu i september som fick full tillgång till lokalerna, det har ju stått tomt här i ett drygt år. Men nu har det målats om renoverats lite för att fungera som utställningshall, fortsätter Jan Öjmertz.

Under lördagseftermiddagen slogs dörrarna upp för Wärenstams, med lokaler i samma hus som Abecitas konstmuseum. I samband med invigningen var det också vernissage för journalisten och bildkonstnären Anton Hedbergs utställning Sjuhärad från ovan, en samling fotografier tagna med drönare.

– Vi stöttade Antons fotoprojekt i fjol och då väcktes också tanken att låta inviga öppnandet med hans utställning, det kändes passande med tanke på museets fokus, fortsätter Jan Öjmertz.

Bildkonstnären och fotografen Jan Töve, även han tidigare mångårig medarbetare på Borås tidning, ställde också ut verk i det stora galleriliknande museet. Under själva invigningsceremonin talade stiftelsens ordförande själv, curator Bengt-Göran Johansson och Borås tidnings kulturchef Lena Kvist berättade om kollegan Anton Hedbergs resa från reporter med öga för bildberättande till utställare på det nya museet.

Hon frågade honom vad han tagit med sig från arbetet med fotografierna och fick svaret ”Jag har blivit konstnär”, vilket rev ner applåder och skratt från åhörarna.

Konstnären Anton Hedberg och Lena Kvist, kulturchef Borås tidning.
Konstnären Anton Hedberg och Lena Kvist, kulturchef Borås tidning.

– Den här utställningen med Anton och Jans verk löper över tre månader och därefter ska vi bland annat ställa ut verk av Johan och Mikael Lindberg, säger Jan Öjmertz.

Det lokala prägeln är som sagt tydlig på Wärenstams och längst in i lokalerna hänger den Sparsörbaserade konstnären Jarl Ingvarssons verk Falks hjärta. I april 2019 kommer stiftelsens stora samling, vilket markerar avslutningen för invigningen.

– Det här är våra kvarter, våra hjärtan klappar för Sjuhäradsbygden och ambitionen är att vårda det lokala konstutbudet. Jag är nöjd med att det har blivit så pass bra, vi har fått många positiva kommentarer idag, nu är det bara fortsätta, säger Jan Öjmertz.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.