Kultur

Poddsuccén firar 200 avsnitt: ”Man behöver inte vara en militärnörd”

podcast Artikeln publicerades
Niclas Sennerteg och Robert Lindberg spelar in ett avsnitt av podcasten Fronten.
Foto: Jonathan Eklund
Niclas Sennerteg och Robert Lindberg spelar in ett avsnitt av podcasten Fronten.

De två vännerna Robert Lindberg och Niclas Sennerteg träffades på radion för dryga 15 år sedan. Att det så småningom skulle leda in i ett gemensamt projekt visste ingen då. Nu har deras militärhistoriska podcast Fronten firat 200 avsnitt.

Det hinner inte gå många sekunder innan olika militärhistoriska referenser flyger genom rummet. Det märks att både Robert Lindberg och Niclas Sennerteg befinner sig i ett bekant rum, såväl metaforiskt som faktiskt. För vi är i rummet på den frilansbyrå i Göteborg där de vanligtvis spelar in sin podcast Fronten.

– Fast ibland är vi iväg och spelar in på något museum eller gör någon intervju, berättar Robert Lindberg.

Allting började började på P4 Sjuhärad. Där började Robert Lindberg vikariera 2002 och träffade på Niclas Sennerteg. Men det var först långt senare som det skulle mynna ut i ett gemensamt projekt.

– Jag började lyssna mycket på podcast runt 2012, främst amerikanska. Då började tankarna om en egen växa fram och jag funderade på vad som saknades. Jag märkte att det inte direkt fanns någon om militärhistoria. Jag var ingen supernörd, men jag hade ett flygintresse och gillade krigsfilmer, säger Robert, nickar mot sin kollega och fortsätter:

– Men jag visste ju att Niclas hade enorma kunskaper, så jag frågade honom om han ville göra det här med mig.

Första avsnittet av Fronten släpptes 17 maj 2015. Sedan dess har 200 avsnitt tillkommit och varje vecka lyssnar flera tusen personer när de två sjuhäringarna pratar om militärhistoria med alla möjliga tänkbara ingångar. De har gjort avsnitt om allt från D-dagen till skådisen Michael Caines medverkan i Koreakriget.

– Vi försöker hålla koll på vad som kan komma att bli aktuellt, kommer det någon ny film som vi kan hänga på eller någon känd persons biografi? säger Robert och berättar att han just nu gräver lite kring författaren JD Salingers bakgrund inom det militära.

– Sen försöker vi ha en lättsam ton, en som är lite mer inbjudande än en katederföreläsning, säger Niclas och Robert fyller i:

– Mm, det vi säger ska vara sant och relevant, men man ska inte behöva vara en militärnörd för att lyssna på oss. Det viktiga är en bra story. Annars hade man lika gärna kunnat läsa innantill från Wikipedia.

Utan att egentligen ha gjort någon reklam för sig själva har podcasten växt med tiden. Nu får de ofta glada tillrop på sin Facebook-sida, via mejl eller i verkliga livet. Men det är klart att det också finns de som inte är lika imponerade.

– Det finns nog många som rynkar på näsan åt att vi pratar om krig, elände, blod och död i avsnitt efter avsnitt. Men då måste man komma ihåg att krig säger väldigt mycket om samhällen, om människor, om teknik, om populärkultur ... det är en viktig del av vår historia, säger Niclas.

– Vi är ju också medvetna om att många av de saker vi pratar om är rent förskräckliga, det är inget man sitter och garvar åt. Men samtidigt, i människors beteenden finns det så mycket galenskap och det tas så många knasiga beslut att man inte kan låta bli att skratta ibland.

Häromveckan firade ni 200 avsnitt. Det var inte tal om att hyra Scandinavium för en livepodd?

– Kollade du vad det skulle kosta?, säger Niclas och skrattar.

– Det var för litet, kontrar Robert innan han blir mer seriös. Jag vet inte hur stort intresset hade varit för något sånt, vi har aldrig undersökt det. Jag vet inte hur intressant det hade varit att komma och se oss spela in heller.

– Nej, det är ju trevligt att äta gås, men man behöver ju inte lära känna gåsen för det, avslutar Niclas.

Niclas Sennerteg och Robert Lindberg.
Foto: Jonathan Eklund
Niclas Sennerteg och Robert Lindberg.

Fakta

Fronten

Vad: En podcast med inriktning mot militärhistoria som släpper nya halvtimmesavsnitt varje torsdag. Startades i maj 2015.

Av: Journalisterna Robert Lindberg, ursprungligen från Bollebygd, och Niclas Sennerteg, medarbetare på Borås tidning som också skrivit flera militärhistoriska böcker.

Så många lyssnar: De 201 avsnitten har spelats över 830 000 gånger, vilket ger ett snitt på 4150 lyssningar per avsnitt.

Mest lyssnade avsnitt: ”Vita döden – krigshistoriens dödligaste prickskytt” som handlar om den finska soldaten Simo Häyhä har spelats 6500 gånger.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.