Kultur

Med drönarperspektiv på Sjuhärad

Konst Artikeln publicerades

Efter att ha arbetat med drönare fick fotografen Anton Hedberg mersmak för att fota uppifrån. Ett stipendium och 10 månaders arbete senare öppnas nu utställningen ”Sjuhärad från ovan” på Wärenstams.

Till vardags är Anton Hedberg webb-tv-redaktör här på Borås tidning och han har sin grund som fotograf. Så när en drönare köptes in till tidningen hamnade det på hans bord att börja utforska hur man kunde använda den i arbetet.

– Då var drönare väldigt nytt och många såg den nog som en leksak, jag också. Men jag började använda den, jag åkte på översvämningar och bränder. Sen gjorde jag en tävling där jag filmade orter runtom i Sjuhärad ovanifrån och så fick folk gissa var vi var, säger Anton Hedberg och kommer in på hur idén till projektet kom till:

– När jag var ute på de turerna såg jag andra typer av bilder hela tiden och därifrån växte idén fram om att jag ville fota på ett annat sätt. Jag ville åka ut förbehållslöst och fota i bygden, men sånt är svårt att göra när man har familj och heltidsjobb.

Anton Hedberg framför sin panoramabild över Borås.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Anton Hedberg framför sin panoramabild över Borås.

Till slut sökte, och fick, Anton Hedberg ett stipendium från Tore G Wärenstams stiftelse som möjliggjorde att han kunde lägga en dag i veckan på sitt fotoprojekt.

– Varje fredag under tio månader har jag packat min folkabuss med drönare och plockat med ett par mackor. Sen har jag åkt i en ny riktning för att hitta bilder. Många av dem har kommit på uppstuds längs vägen. Jag har kanske stannat och skickat upp drönaren med en tanke och sedan hittat något helt annat.

Det låter som att det varit tidskrävande...

– Oh ja, när jag åkt ut en heldag har jag fått vara glad om jag kommit hem med en bild.

En gocart-bana blir till konst när Anton Hedberg och hans drönare är i farten.
Foto: Anton Hedberg
En gocart-bana blir till konst när Anton Hedberg och hans drönare är i farten.

Det är på nyöppnade Wärenstams som utställningen ”Sjuhärad från ovan” visas från och med idag. Där samsas dryga 30 bilder om utrymmet. Det är allt i från kor på grönbete till vinterbadande nakna män och en panoramavy över centrala Borås som hänger där på väggarna.

– Grundtanken när jag startade var att ta en bild varje vecka under året. Men det visade sig inte fungera så bra. Men jag fortsatte att jobba utifrån att dokumentärt skildra bygden under ett år, så jag jagade evenemang, säger han och nämner midsommar på Hofsnäs och otaliga motorträffar som exempel:

– När vi sen började mejsla ut utställningen försvann tematiken jag låst mig vid. Då valde vi istället bilderna som blev bäst. Det var en märklig process, att först jobba på ett sätt under ett år och sen inse att det inte var det som är grejen.

Var det svårt att släppa tematiken?

– Nej. Det svåra var att skala ner från 250 ursprungsbilder till de 30-35 som visas nu, för man kan välja många olika utställningar ur mitt material. Den vi visar nu tycker jag blev väldigt bra till slut.

Fakta

Sjuhärad från ovan

Vad: Fotoutställning där Anton Hedberg visar bilder tagna med drönare runtom i Sjuhärad.

Var: Wärenstams, i Borås, beläget i samma hus som Abecita Konstmuseum.

När: Vernissage idag lördag, från klockan 12. Sedan hänger utställningen januari ut.

Visa mer...
Foto: Anton Hedberg
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.