Kultur

Anja Pärson: "Blev en sport om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa”

SAMHÄLLE Artikeln publicerades
Anja Pärson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Anja Pärson.

Nu svämmar även svenska sociala medier över av berättelser om sexuella trakasserier. I nätkampanjen #metoo vittnar främst kvinnor, kända och okända, vad de varit med om.

– Det här visar på att det här inte är privata frågor för enskilda kvinnor, utan det här är ett samhällsproblem, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér till SVT.

För mindre än ett dygn sedan uppmanade skådespelaren Alyssa Milano kvinnor att berätta om sexuella kränkningar och övergrepp under hashtaggen #metoo ("jag också"). Uppmaningen kom i spåren av att en av Hollywoods mäktigaste män, filmproducenten Harvey Weinstein, anklagas för många års sexuella trakasserier och flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan greppa vidden av problemet", skrev hon och fick ett enormt gensvar bland internationella stjärnor.

Men kampanjen sveper nu även som en flodvåg genom svenska sociala medier. På Twitter, Facebook och Instagram vittnar kvinnliga skådespelare, journalister, artister samt privatpersoner om sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatsen. I en SVT-intervju kommenterar nu jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), det enorma gensvaret på kampanjen. Kvinnorna som berättar är modiga, arbetsplatsen bör ta sitt ansvar och fler män bör engagera sig i frågan, säger hon till SVT :

– Jag längtar efter att se män som visar sin solidaritet och män som tar avstånd från detta. Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet. Män måste stå på kvinnornas sida.

Bland de som berättar sina historier finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Lina Thomsgård, författaren Katarina Wennstam, journalisten Cissi Wallin, författaren Johanna Thydell, artisten Peg Parnevik, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Åsa Regnér och Sarah Dawn Finer – två som har uppmärksammat #metoo
Foto: TT
Åsa Regnér och Sarah Dawn Finer – två som har uppmärksammat #metoo

"Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då. #metoo", skriver exempelvis Dawn Finer.

"Så många gånger. På krogen. På jobbet. Och inte minst, i en av mina relationer. Det får räcka nu", skriver Adelsköld.

Artisten Peg Parnevik skriver på Instagram:

"Till alla män: Var våra allierade. Det ska inte behövas 50 historier om sexuella trakasserier för att man ska börja tro på det".

Även alpinstjärnan Anja Persson berättar om sina upplevelser:

”Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut", skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Liknande kampanjer pågår nu i flera andra länder, som i Frankrike där kvinnor berättar under hashtaggen " #balancetonporc" (ungefär: "avslöja grisen")".

Fakta

Weinstein-skandalen

Den 5 oktober rapporterade The New York Times om att flera kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan, anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått under flera årtionden.

Weinstein har nu fått sparken från egna bolaget The Weinstein Company, som han grundade med sin bror 2005. Ytterligare kvinnor träder fram och anklagar honom för sexuella trakasserier, bland andra Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Eva Green och Heather Graham.

Sedan den 10 oktober har sammanlagt sex kvinnor, bland dem skådespelarna Rose McGowan och Lysette Anthony, anklagat Weinstein för våldtäkt. Han är nu föremål för polisutredningar i USA och Storbritannien.

Weinstein har uteslutits ur brittiska filmakademin Bafta samt ur Oscarsakademien. Flera stora tv-bolag och strömningstjänster bojkottar projekt där The Weinstein Company är inblandat. Frankrike har startat en process för att återkalla Weinstens hederslegion, landets högsta civila utmärkelse.

Weinstein bad inledningsvis om ursäkt för sitt beteende men förnekar enligt sin advokat alla anklagelser om att ha haft sex utan samtycke.

Visa mer...