Kultur

Litteraturvetare invald i Svenska Akademien

Akademien Artikeln publicerades
Svenska Akademien, Börshuset i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Svenska Akademien, Börshuset i Stockholm.

Mats Malm, professor i litteraturvetenskap, har valts in i Svenska Akademien, enligt ett pressmeddelande.

Mats Malm, föreståndare för Litteraturbanken och professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, blir ny ledamot i Svenska Akademien. Det berättar Anders Olsson, Akademiens ständige sekreterare för TT.

– Han är en jättegedigen och bra person på alla sätt och vis. Vi är mycket glada för att han kommer till oss, säger han.

Akademien har länge letat efter en person som har ett starkt förhållande till äldre litteratur, konstaterar Anders Olsson. Mats Malm har bland annat skrivit om göticismen, om barocklitteratur och också om den tidiga romanen.

– Han har också översatt Snorres "Eddan" och kan många språk, bland annat isländska och latin och har varit gästprofessor i Tyskland. Han har en bred orientering. Vi behöver honom, säger Anders Olsson.

Mats Malm efterträder Klas Östergren på stol 11.

13 ledamöter deltog i invalet av Mats Malm som ny akademiledamot, berättar Anders Olsson för TT.

– Vi fick med oss också de som har ställt sig utanför arbetet här under hela sommaren och hösten. Det var väldigt fint.

TT: Vad innebär det för Akademien att ni nu har valt in sammanlagt tre nya ledamöter?

– Vi har gjort tre jättebra val och det innebär att vi verkligen går stärkta ur den här långa och djupa krisen. Den är inte slut än, vi har mycket att göra som återstår framför oss. Men det känns verkligen som ett stort steg att bygga upp förtroendet igen.

Ännu återstår en stol att fylla i Akademien. Anders Olsson säger att arbetet fortsätter med att hitta en till ledamot.

– Vi ska göra ytterligare ett inval och fylla den sista vakansen, men vi får se om vi hinner med det innan hösten är till ända.

Frågan om Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien är ännu inte avgjord, konstaterar Anders Olsson.

– Det är en sak som återstår att få avklarad under hösten. Vi har gett Katarina Frostenson en resolution som hon förväntas svara på – och det kommer vi att be om nu den närmsta tiden.

Akademiens ständige sekreterare berättade tidigare i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att Svenska Akademien har skickat en resolution till Katarina Frostenson där man vädjar till henne att frivilligt lämna institutionen.

– Om hon inte vill det är det hennes beslut. Då får vi titta på hennes fall igen utifrån en rättslig bedömning som är mer opartisk.

TT: Då handlar det alltså om ifall hon har gjort någon form av överträdelse mot Akademiens regler?

– Det handlar framför allt om sekretessen, att titta på det lite närmare.

TT: Men ännu har ni inte fått någon respons från henne?

– Nej, men vi har inte tagit i det där heller riktigt ännu – men vi kommer att göra det inom kort.

Fakta

Mats Malm

Född 1964.

Föreståndare för Litteraturbanken och professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet sedan 2004. Disputerade med en avhandling om litteraturteoretiska aspekter av den nordiska göticismen.

Har skrivit böcker om den tidiga romanen i Sverige och svensk barock. Även översättare som översatt isländska sagor och "Snorres Eddan".

Visa mer...