Kultur

Lena Medelius (M): ”Det är viktigt att satsa på skolbiblioteken”

Kultur Artikeln publicerades
Lena Medelius (M) utanför Kulturhuset med Gustaf Adolfs kyrka i bakgrunden.
Foto: Lars-Åke Green
Lena Medelius (M) utanför Kulturhuset med Gustaf Adolfs kyrka i bakgrunden.

Snart är det val, men vad vill politikerna som kandiderar till kulturnämnden för något egentligen? Nu är det dags för Lena Medelius (M).

Kultur i valet

Du har fått välja en plats att ses på som betyder något för dig kulturellt. Varför valde du Kulturhuset?

– jag tvekade mellan Kulturhuset och den nya Kulturskolan eller Textile Fashion Center, men till slut blev det Kulturhuset på grund av det breda kulturutbudet här. För mig framför allt stadsbiblioteket, eftersom jag vill manifestera läsandet i sig. Läsintresset föds ofta på bibliotek där man kan få hjälp och råd och se den otroliga mängden av böcker som finns. Tyvärr är det ofta inte så tyst på biblioteken som när jag var ung och det är kanske både bra och dåligt. Själv vill jag ha det tyst omkring mig när jag läser.

Vad är det som är så viktigt med läsandet?

– Det är grunden för så mycket, särskilt för barn och ungdomar och de som ska integreras i samhället. Det är viktigt att fånga in nya kommuninvånare på olika sätt, till exempel bokbussen och det här nya projektet att läsa för en hund som jag tycker är helt underbart.

Vad är Borås kultur för dig?

– Det vilar på grunden av det textila arvet och allt det som detta har fört med sig av hantverk och textilkonst. Men Borås har också blivit en kulturstad som förpliktar både i brett och smalt utbud. Inte minst alla fantastiska skulpturer från när och fjärran.

Vilken är den viktigaste kulturfrågan i Borås för Moderaterna?

– Kulturens tillgänglighet, vi arbetar för att kulturen ska vara tillgänglig för alla boråsare. Vi måste ta tillvara på de mötesplatser som finns och vända oss till alla som gör kulturen intressant. Som politiker i kulturnämnden styr vi förstås inte över kulturens innehåll, men det är ändå viktigt att det finns kultur som riktar sig till många, på samma sätt som det också finns smalare kultur.

Vilken kultur vill Moderaterna i Borås satsa på?

– Generellt vill vi prioritera kultur för barn och ungdom, det är där man måste börja. Det är viktigt att satsa på skolbiblioteken och de övriga biblioteken samt på Kulturskolan. Vi vill också underlätta samverkan mellan kulturinstitutioner, ideella krafter och näringsliv. Det är inte heller fult att få pengar av näringslivet för inköp av exempelvis konst. Dessutom är det viktigt för oss att arbeta för öka öppettiderna på kulturinstitutionerna, som exempelvis konstmuseet.

Några av dina partikamrater lade häromåret en motion om att sälja ut verk ur konstmuseets förråd, vad anser du om det?

– Jag delar inte den uppfattningen. Samlingen är en viktig tillgång, men vi måste förstås veta vad som finns i den. Därför bör kulturförvaltningen inventera vad som finns i gömmorna. Bara i undantagsfall bör man kanske kunna sälja något verk i konstmuseets ägo, till exempel om man råkar ha många liknande verk från samma epok.

Vad kan Moderaterna i Borås skryta med för insatser på kulturområdet under den gångna mandatperioden?

– Den nya Kulturskolan, men i kulturfrågor krockar partierna inte ofta med varandra. Vi tycker rätt lika i nämnden, resonerar och jobbar tills vi har kommit överens. Det är i princip nästan bara SD som ibland reserverar sig mot besluten.

Som politiker har du varit med och hanterat krisen på Borås Stadsteater. Hur ser du på problemen där och på stadsteaterns roll?

– Det handlar om problem av olika karaktär. Arbetsmiljöproblemen jobbar kulturförvaltningen aktivt med, det är arbetsgivarfrågor som vi politiker inte ska hantera, men förvaltningen och teaterchefen gör ett bra jobb med detta. Det är bra att vi har en teater med en egen ensemble, det är en del av varför Borås sticker ut som kulturstad. Sedan finns det förstås också ekonomiska realiteter att ta hänsyn till.

På en skala mellan ett (sämst) och tio (bäst), hur viktiga är kulturfrågorna för Moderaterna?

– Någonstans på övre delen av den skalan, men i alla fall inte topp tre. Det tillhör inte riktigt profilfrågorna, men samtidigt kommer kulturen in i många andra frågor.

Fakta

Lena Medelius (M)

Ålder: 56

Bor: Byttorp

Yrke: Åklagare.

Senast lästa bok: Just nu läser jag ”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante. Dessförinnan läste jag ”Dödssynden” av Harper Lee

Senast sedda föreställning på Borås Stadsteater: ”Massakerguden” och ”Processen”. Jag älskar att gå på teatern.

Favoritskulptur i Borås: Jaume Plensas ”House of Knowledge” utanför Textile Fashion Center.

Kulturperson att äta middag med: Sara Danius är spännande. Jag tror att jag skulle ha stor behållning av att lyssna på henne.

Moderaternas resultat i Borås (kommunalvalet 2014): 23,81%

Visa mer...