Kultur

Lena Kvist: Nej, men jag har sett filmen

nobelpriset Artikeln publicerades
Murakami, Ko Un, Atwood... Stadsbiblioteket hade inte heller laddat för Kazuo Ishiguro.
Foto: Lena Kvist
Murakami, Ko Un, Atwood... Stadsbiblioteket hade inte heller laddat för Kazuo Ishiguro.

Tystnad i börssalen. Tystnad på stadsbiblioteket i Borås.

Ingen verkar ha varit beredd på att den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro skulle få Nobelpriset 2017. Absolut inte vi proffstyckare. Och bibliotekets ambitiöst sammansatta vagn med potentiella vinnare hade heller inga spår av Ishiguro.

På frågan om jag själv har läst Kazuo Ishiguro tvingas jag besvärande nog svara: Nej, men jag har sett filmen. Kazuo Ishiguros mest kända roman ”Återstoden av dagen” blev en mycket hyllad film med Anthony Hopkins på 1980-talet. Även ”Never let me go” har blivit omtalad film på senare år.

Om Kazuo Ishiguros författarskap har jag just nu ingen åsikt alls.

Som kulturchef förbereder man en massa skribenter på att snabbskriva essäer med start kl 13.01 på avslöjandedagen. Vi hade texter på gång om Cartarescu, Ko Un, Atwood, Jon Fosse, Nádas och en hel hög till. Nu gav Svenska Akademien oss återigen en riktig överraskning, efter Bob Dylan och Svetlana Aleksijevitj. Säga vad man vill om de där 18, förutsägbara är de inte.

Min enda rätta analys var väl att det skulle bli en manlig europé, för även om Kazuo Ishiguro är född i Japan har han bott i England sedan han var åtta.

Den senaste romanen vi hade recenserad i BT var ”Begravd jätte”, 2016. ÅM Hellman skrev: ”Kazuo Ishiguro är å andra sidan lika melankolisk i sin stil som ett pianostycke av Chopin, och lika tidlös”.

PS Den som grät i går eftermiddag var väl japanen Haruki Murakami. Ständigt favorittippad, nu knappast aktuell på länge än.