Annons

Lena Kvist: Lena Kvist: Augustpriset till Anyuru från Norrby är perfekt vältajmat

Augustpriset till Anyuru är inte otippat – men ändå mycket välkommet.
Lena KvistSkicka e-post
augustpriset • Publicerad 27 november 2017
Lena Kvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Årets svenska skönlitterära bok tilldelas "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru på Augustgalan 2017 i Stockholms Konserthus.
Årets svenska skönlitterära bok tilldelas "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru på Augustgalan 2017 i Stockholms Konserthus.Foto: Pontus Lundahl/TT

Johannes Anyuru är född 1979 i Borås och tillbringade sina första barndomsår här, på Norrby.

Hans roman med den rekordlånga titeln ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en mörk framtidsversion där muslimer förtrycks och hålls fångna i betongghetton. Ett nyfascistiskt parti har kommit till makten i Sverige.

Annons

Boken är en skräckvision, som passar extra bra som Augustvinnare en dag när en sverigedemokrat från Borlänge har skapat rubriker genom att säga att muslimer inte är till 100 procent människor. Och ingen sa emot?

Ett uttalande som är så vidrigt rasistiskt att jag kanske hade tyckt att det var lite överdrivet, om jag hade läst det i Anyurus roman.

Men verkligheten stämmer tyvärr överens med dikten, tydligen.

En samhällskritisk, antirasistisk, språkligt säker roman som Anyurus utgör fantastiskt motstånd. Den är viktig på riktigt.

”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” börjar med att beskriva ett terrordåd. Terroristerna slår till mot liten bokhandel i Göteborg där en författare som påminner om Lars Vilks tas tillfånga, tillsammans med vanliga bokhandelsbesökare.

Parallellt skildras det nyfascistiska samhället, fullt av islamofobi. Anyuru är sorgsen och rasande över både den blodiga terrorismen och över islamhatet.

Johannes Anyurus roman toppade BT:s kritikerlista länge och har fått många fina recensioner, bland annat av BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Barnbokspriset är också mycket välförtjänt. Sara Lundbergs ”Fågeln i mig flyger vart den vill” är ett så vackert konstverk att boken är läsvärd även för den som inte har ett endaste litet barn i sin bekantskapskrets. Varje sida är en egen tavla.

Den handlar om den för mig okända konstnären Berta Hansson i Jämtland, som föddes i början av 1900-talet. Boken är egentligen den klassiska Disneystoryn om att följa sina drömmar men i en version att tro på och ta på djupaste allvar. Extra roligt att det lilla men starka uppstickarförlaget Mirando tar hem priset.

Till sist, fackboksklassen. Fatima Bremmers bok om journalisten Ester Blenda Nordström, ”Ett jävla solsken” har jag inte läst än. Men jag konstaterar belåtet att den också har Boråskoppling genom förläggaren på Forum Anders Sjöqvist, som är bokhandlarson från Borås. Min kollega på kulturredaktionen, Inger Melin, recenserar boken här.

Annons

Annons
Annons
Annons
Annons