Kultur

Kulturprofilens advokat: ”Självklart överklagar vi domen”

Kultur Artikeln publicerades
Kulturprofilen i samband med rättegången i  Svea hovrätt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kulturprofilen i samband med rättegången i Svea hovrätt.

Även Svea hovrätt dömer den så kallade kulturprofilen, med nära koppling till Svenska Akademien, till fängelse. Han döms för ytterligare en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse. Domen kommer dock att överklagas, enligt mannens försvarsadvokat Björn Hurtig.

Advokaten Björn Hurtig bekräftar för Borås Tidning att kulturprofilen kommer att överklaga hovrättens dom:

– Han är liksom jag väldigt besviken, ledsen och bestört. Det känns inte riktigt tryggt att man kan bli dömd för ett brott på så pass lösa grunder. Både tingsrätten och hovrätten tycker att målsägandes berättelse är så trovärdig att den bevisning som talar till min klients fördel inte alls har slagit rot hos dem. Det är oroande hur bevisvärderingen har utvecklats i det här målet, det strider mot Högsta Domstolens riktlinjer.

Du förde bland annat fram ett utdrag ur en roman som skrivits av kvinnan som är målsägare, varför då?

– Det var ett led i vårt försök att förklara vad som kan ligga bakom anklagelserna genom att visa kvinnans personlighet och den problematik hon har. Men det har hovrätten inte alls tagit fasta på.

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz är däremot nöjd med domen.

"I dag har rättvisa segrat", skriver hon i en kommentar till TT.

"Min klient känner stor tacksamhet och är väldigt lättad över hovrättens dom. Hon finner inga tillräckliga ord. Att få upprättelse innebär också att min klient äntligen kan gå vidare i livet", fortsätter hon.

Hovrätten anser att målsägandens berättelse gjort ett trovärdigt intryck och får stöd av vittnesuppgifter. I Stockholms tingsrätt dömdes han enbart för en våldtäkt – till två års fängelse.

En enig hovrätt gör nu en annan bedömning och slår fast att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt även vid det andra tillfället, enligt domen. Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten vad gäller uppsåtet.

– Det hovrätten säger i domen är att den tilltalade har haft uppsåt genom att den tilltalade avsiktligen har agerat med våld, säger Lars Dirke, hovrättens ordförande.

Rätten har när det gäller fängelsestraffets längd tagit hänsyn till mannens relativt höga ålder – han är i 70-årsåldern – och att det gått ovanligt lång tid sedan brottet begicks.

Svenska Akademien kommenterar inte domen mot kulturprofilen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.