Kultur

Kulturpolitiker i blåsväder – kallade teaterfolk för ”jobbig grupp”

teater Artikeln publicerades
Lars Gustaf Andersson (L), andre vice ordförande i kulturnämnden.
Foto: Jan Pettersson
Lars Gustaf Andersson (L), andre vice ordförande i kulturnämnden.

Teaterfolk är ”en jobbig grupp människor” skrev kulturpolitikern Lars Gustaf Andersson (L) i sociala medier. Ett påhopp på en hel yrkesgrupp, menar anställda på Borås Stadsteater.

Kulturnämndens andre vice (tidigare förste vice) ordförande Lars Gustaf Andersson (L) hyllade Jonas Gardells tv-serie ”De dagar som blommorna blommar” på sin Facebooksida. Men en av hans kommentarer kring tv-serien har väckt reaktioner bland anställda på Borås Stadsteater och annat teaterfolk:

”Ser man dessutom filminslagen från teatervärlden (i serien) får man än en gång bekräftat att det är en jobbig grupp människor som tar sina egna beslut och vägar. Det känns som Gardell har egen erfarenhet av den...”

Den kommentaren har väckt reaktioner bland anställda på Borås Stadsteater, mot bakgrund av de konflikter på stadsteatern som han i egenskap av kulturpolitiker har varit med om att hantera.

– Jag blev uppriktigt ledsen när jag läste detta. Situationen har blivit mycket bättre på teatern och lagt många av problemen bakom oss. Därför är det sorgligt att han drar igång det här igen. Det är dessutom ett påhopp på en hel yrkeskår, säger Mikael Dahl, som är skådespelare på stadsteatern.

Han är också facklig företrädare, men betonar att han uttalar sig som privatperson.

Men är ni jobbiga på teatern då?

– För mig är det inte att vara jobbig att kämpa för rättigheter, rimliga arbetstider och en bättre arbetssituation. Men jag kan förstå att de som inte håller med kan tycka att det är jobbigt.

Flera andra nuvarande och tidigare teateranställda har också reagerat i sociala medier:

En anställd skriver att det är tragiskt och sorgligt ”när okunskap befinner sig i maktens korridorer”.

”Lars Gustaf Andersson bör avsluta sitt uppdrag i Borås kulturnämnd och på så vis ge nämnden en möjlighet till att få in kunskap och intelligens i deras arbete”, skriver en annan, och en tredje: ”Att generalisera över en hel yrkeskår försvårar möjligheter till diskussion, möten och utveckling.”

Som svar på kritiken säger Lars Gustaf Andersson att det inte var specifikt personalen på Borås Stadsteater som han menade.

– Min kommentar handlade om att Jonas Gardell har viss erfarenhet av att jobba i teatermiljöer. Jag lägger inga djupare betraktelser i det hela, men det finns gott om exempel från teatrar i Stockholm på att det kan vara jobbigt i sådana miljöer.

Anställda på stadsteatern känner sig utpekade. Ska de göra det?

– Nej, det tycker jag inte, Jag förstår att det kan vara lite infekterat, men även som kulturnämndens andre vice ordförande måste man väl få ge uttryck för sina åsikter om en tv-serie som är helt fenomenal. Men visst, jag kanske uttryckte mig lite olämpligt.

Lars Gustaf Andersson har numera strukit kommentaren att teaterfolk är en ”jobbig grupp” i sitt inlägg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.