Konsten att överskrida gränser med sound och sväng

Krönikörer 2008-11-05 | Uppdaterad 2008-11-04

Petter Ek skriver om nya jazzskivor var fjärde onsdagDet sista kontroversiella gränsöverskridandet i musikens värld iscensattes av RUN-DMC och Aerosmith på 80-talet, med låten Walk this way. MTV-generationen mins videon där hip hoparna sitter i sin replokal och stör sig på den höga ljudnivån från Aerosmiths Marshallstackar i rummet jämte.

Men sen förenas dom. Den här typen av tabun finns inte längre. Däremot dyker det fortfarande upp en del nya udda kombinationer. Som samarbetet mellan vispoeten Nina Ramsby och Ludvig Berghe trio, som du hör på plattan Du har blivit stor nu (en kamp!). Kan det svettiga groovet från ridecymbal och kontrabas bära upp ett budskap om kärlek, frågar sig gruppen på MySpace. Det beror nog på vem man frågar. Själv tycker jag att dom får till det ganska bra.

Nina Ramsby har inget av det som traditionellt anses som konstituerande för en jazzvokalist, i form av röstdjup, eftertryck, swing- eller bluesfeeling, men däremot en sällsam närvarokänsla. En sann naivist är vad hon är. Men blanda inte ihop det här ordet med naiv. Och definitivt inte dilettantist. Musikaliteten har hon. Liksom förmågan att skriva texter.

Musiken är skriven av Ludvig Berghe och växlar mellan amerikanskt hårdsväng och det nordiskt eftertänksamma. Det lockar att peka ut alltsammans som en modern version av det Cornelis gjorde med Jan Johansson trio en gång i tiden.

Bäst gör sig Nina Ramsby sångstil i de lugnare numren. Men fräckast och mest unika är gruppen när de rör sig i de hårdaste av de hårda New York-kvarteren, som i Du och jag är på väg igen och Ere sant, ere sagt? Få svenska gruppen får till det sound och sväng som levereras här. Och det är lika mycket Ludvig Berghes som bassisten Lars Ekmans och trumslagaren Daniel Fredrikssons förtjänst. Tankarna går till Wynton Marsalis stilbildande platta Black codes from the underground, med Kenny Kirkland på piano.

En inspelningen jag förmodar att samtliga i Ludvig Berghe trio studerat ganska ingående. När Ludvig Berghe öser som hårdast i Ere sant, ere sagt? känns han som en svensk Kenny Kirkland.

Och mitt i allt ihop Nina Ramsby, som sjunger om att bli dumpad. Ett samarbete över blockgränserna är vad det handlar om och som säkert kan locka en del nya yngre lyssnare till jazzen. Inte minst från indiekulturen där Nina Ramsby är känd sedan tidigare.

Petter Ek
huvudnyheter just nu

Omtvistat ord införs i ordlistan: "Är mindre kontroversiellt nu"

Nyheter [Uppdaterad i dag 14:58]

Det omstridda ordet "hen" införs i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Läs mer

 

SAOL

Vad tycker du om ordet "hen"?

Visa resultat
Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Blogg

Rebecka Åhlund

Krönikör och litteraturkritiker i BT och Svenska Dagbladet. Hon är uppvuxen i Brämhult och bor på Södermalm efter en misslyckad utflykt till Stockholms villaförorter.

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Senaste kulturrecensionerna

VISA:

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.