Annons

”Kod: Orestes” är en fantasifull debutbok om mysterier

En mix av vidskepelse, vetenskap och chiffertolkning. På detta grundar sig Boråsbördiga Maria Engstrands fantasieggande debutbok. Ett hisnande äventyr för problemlösare.
Publicerad 16 juni 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Maria Engstrand.
Maria Engstrand.Foto: Foto:Ola Kjelbye

En mystisk man ger ett kuvert till Malin, en företagsam tolvåring. Hon uppmanas att överlämna det till ett ”rutbarn”. Detta måste ske om exakt 100 dagar. Hon lämnar det till mattesnillet Orestes, ny granne, ny klasskamrat.

Tolkningen av det chiffer kuvertet innehåller leder paret vidare mot en rad nya fynd som också kräver tolkning. Men vad syftar det hela till? Möjligen har det med jordstrålning, himlastoff och ingenjörskonst att göra.

Annons

Inledningsvis får inte läsaren av Maria Engstrands ”Kod : Orestes” särskilt många ledtrådar till vad äventyret går ut på. Hon tycks lita på att den sortens oreflekterade nyfikenhet som driver huvudpersonerna också ska besjäla bokläsaren.

””Kod : Orestes” är en gedigen bok som ger mersmak, som bör få uppföljare.”

Texten öppnar upp världen på ett intressant sätt. Den lokala historien belyses, särskilt Lerums där händelserna utspelas. Teknikutvecklingens betydelse för vetenskapen skisseras. På idéplanet ställs tro indirekt mot vetande. Medan Malins mamma är en internationellt ryktbar ingenjör, befinner sig Orestes mamma i centrum för en ockult krets.

Skildringen på 380 sidor är vindlande och oförutsägbar. Inte minst dess goda estetiska atmosfär bör framhållas. Olika grafiska framställningsformer blandas elegant, vilket gör texten visuellt levande.

”Kod : Orestes” är en gedigen bok som ger mersmak, som bör få uppföljare.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons