Annons

Avhopp skakar Svenska Akademien

Peter Englund lämnar Svenska Akademien – och riktar skarp kritik mot arbetet efter skandalen kring den så kallade kulturprofilen.
Beskedet kommer sedan författarna Klas Östergren och Kjell Espmark också valt att hoppa av – och bakom anas oenighet kring ett uteslutningsärende.
Litteratur • Publicerad 6 april 2018
Svenska akademien.
Svenska akademien.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

”Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare, samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game.’”

Det skriver Klas Östergren i ett meddelande till Svenska Dagbladet.

Annons

Östergren valdes in i Akademien år 2014.

STOCKHOLM 20171207 Svenska akademiens ledamot Kjell Espmark.
STOCKHOLM 20171207 Svenska akademiens ledamot Kjell Espmark.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Även Kjell Espmark lämnar Akademien.

”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före  ansvaret för denna integritet –  då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver Kjell Espmark till DN.

Kjell Espmark invaldes i Svenska Akademien år 1981.

Peter Englund lämnar också Svenska Akademien – och riktar skarp kritik mot Akademiens arbete efter skandalen kring den så kallade kulturprofilen.

"När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig."

Akademien skakades i höstas av en stor skandal, där en kulturprofil med kopplingar till Akademien anklagades för sexuella övergrepp mot 18 kvinnor. Akademien har därefter gett en advokatfirma i uppdrag att kartlägga ledamöternas kopplingar till kulturprofilen och dennes kulturverksamhet Forum.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons