Annons

Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien

Poeten Katarina Frostenson får fortsatt ersättning och får bo kvar i Svenska Akademiens lägenhet.
Publicerad 18 januari 2019
Katarina Frostenson.
Katarina Frostenson.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Svenska Akademien skriver i ett pressmeddelande så här om bakgrunden:

”Svenska Akademien har gjort gällande att Katarina Frostenson är ansvarig för sekretessbrott genom närstående. Frostenson har förnekat sekretessbrott. Katarina Frostenson har å sin sida gjort gällande att Svenska Akademien har haft förpliktelser mot henne och åsidosatt dessa förpliktelser. Svenska Akademien förnekar detta.

Annons

Katarina Frostenson väljer nu att utträda ur Svenska Akademien. I samband med detta har Svenska Akademien och Frostenson samfällt kommit fram till att en rättslig prövning av ansvarsfrågorna inte har någon förnuftig mening i beaktande av de resurser det skulle ta i anspråk. Svenska Akademien och Katarina Frostenson har därför träffat en överenskommelse som innebär att Frostenson erhåller en ersättning uppgående till 12 875 kronor per månad samt stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien.

Svenska Akademien har vid denna överenskommelse utgått från det väsentliga förhållandet att Katarina Frostenson arbetat för Svenska Akademien under 25 år och bidragit med värdefulla insatser. Hon bör därför vara tillförsäkrad en rimlig pensionsliknande förmån.”

Katarina Frostenson (t.v) anländer tillsammans med advokat Björn Hurtig (t.h.) till Svea Hovrätt, när hon ska vittnade i  rättegången mot den så kallade kulturprofilen tidigare i höstas.
Katarina Frostenson (t.v) anländer tillsammans med advokat Björn Hurtig (t.h.) till Svea Hovrätt, när hon ska vittnade i rättegången mot den så kallade kulturprofilen tidigare i höstas.Foto: Jonas Ekströmer / TT
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons