Kultur

Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien

Kultur Artikeln publicerades
Katarina Frostenson.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Katarina Frostenson.

Poeten Katarina Frostenson får fortsatt ersättning och får bo kvar i Svenska Akademiens lägenhet.

Svenska Akademien skriver i ett pressmeddelande så här om bakgrunden:

”Svenska Akademien har gjort gällande att Katarina Frostenson är ansvarig för sekretessbrott genom närstående. Frostenson har förnekat sekretessbrott. Katarina Frostenson har å sin sida gjort gällande att Svenska Akademien har haft förpliktelser mot henne och åsidosatt dessa förpliktelser. Svenska Akademien förnekar detta.

Katarina Frostenson väljer nu att utträda ur Svenska Akademien. I samband med detta har Svenska Akademien och Frostenson samfällt kommit fram till att en rättslig prövning av ansvarsfrågorna inte har någon förnuftig mening i beaktande av de resurser det skulle ta i anspråk. Svenska Akademien och Katarina Frostenson har därför träffat en överenskommelse som innebär att Frostenson erhåller en ersättning uppgående till 12 875 kronor per månad samt stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien.

Svenska Akademien har vid denna överenskommelse utgått från det väsentliga förhållandet att Katarina Frostenson arbetat för Svenska Akademien under 25 år och bidragit med värdefulla insatser. Hon bör därför vara tillförsäkrad en rimlig pensionsliknande förmån.”

Katarina Frostenson (t.v) anländer tillsammans med advokat Björn Hurtig (t.h.) till Svea Hovrätt, när hon ska vittnade i  rättegången mot den så kallade kulturprofilen tidigare i höstas.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Katarina Frostenson (t.v) anländer tillsammans med advokat Björn Hurtig (t.h.) till Svea Hovrätt, när hon ska vittnade i rättegången mot den så kallade kulturprofilen tidigare i höstas.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.