Kultur

Jayne Svenungsson lämnar Akademien

Kultur Artikeln publicerades
Jayne Svenungsson. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Jayne Svenungsson. Arkivbild.

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien, skriver hon i ett pressmeddelande.

"Efter nogsamt övervägande har jag fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien", skriver hon.

Teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson valdes i september i fjol in på stol nummer 9.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson bekräftar uppgiften för TT.

"Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsfullt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyggnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde", förklarar hon.

"Av en rad skäl har jag dock nått vägs ände. Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universitetet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt. Det är min ärliga och djupa förhoppning att Akademien åter kan bli vad den varit, en ovärderlig institution i det svenska kulturlivet".

Jayne Svenungsson uppger att Akademien sedan en tid är underrättad beslutet.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson beklagar att Jayne Svenungsson begärt utträde.

– Jag beklagar det enormt. Det har varit ett extremt jobbigt år för oss alla, jag kan förstå den svårighet hon har haft som ny ledamot att komma in mitt i det här kriget, säger han till TT.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.