Kultur

Jane Harpers nya thriller håller spänningen uppe

Kultur Artikeln publicerades
Jane Harper.
Foto: Eugene Hyland
Jane Harper.

Fem kvinnor ska vandra i den australiensiska vildmarken, bara fyra kommer tillbaka. Bella Stenberg har läst ”Falska vänner” uppföljaren till den hyllade ”Hetta”.

Thriller

Falska vänner

Författare: Jane Harper

Översättning: Jan Malmsjö

Förlag: Forum

Visa mer...

Jane Harpers hyllade debut ”Hetta” hamnade på min topp tre över förra årets spänning. Även här spelar den australiensiska naturen en viktig roll, men inte det torra, ogästvänliga inlandet utan den blöta, ogenomträngliga och minst lika farliga regnskogen. Ett familjeföretag skickar ut fem kvinnor på en vandring – bara fyra kommer tillbaka. Det som skulle skapa sammanhållning lockade istället fram det sämsta i människan.

Polisen Aaron Falk blir inblandad då den försvunna Alice är hans informant i ett misstänkt ekonomiskt brott. Skallgången och utredningen varvas med återblickar från vandringen. Spänningen upprätthålls hela tiden.

”Falska vänner” håller inte riktigt samma höga nivå som debuten. Kanske för att skogen är mer skrämmande i stunden och torkan i det långa perspektivet, och för att karaktärsskildringarna får mindre plats. Men Harper visar tveklöst att hon är en författare att fortsätta följa.