Kultur

Ison & Fille har växt upp

Kultur Artikeln publicerades
Felipe 'Fille' Leiva Wenger och  Ison Glasgow.
Foto: Maja Suslin/TT
Felipe 'Fille' Leiva Wenger och Ison Glasgow.

Efter fem år gör Ison & Fille en efterlängtad återkomst med ”Vackra liv”. Resultatet är ett vuxnare och mognare uttryck. Men det är också en skiva som saknar tyngden som fanns på milstolparna ”För evigt” och ”Länge leve vi”.

Ison & Fille

Album: Vackra liv

Bolag: Sony

Hiphop

Lång tid har passerat sedan Ison & Fille gled in på den svenska hiphop-scenen. När de debuterade med EP:n ”Tillbaka till gatan” år 2001 hade genren relativt nyss börjat omfamna svenska som språk och profiler som Feven, Fattaru och Eye N’ I var de nya heta namnen. Men medan många andra föll av längs vägen så slipade och förfinade duon från Bredäng och Vårberg sitt uttryck, vilket kulminerade i en kommersiell och kvalitetsmässig peak under första hälften av 2010-talet. Med de djupt personliga och samhällsangelägna albumen ”För evigt” och ”Länge leve vi” nådde de en ny standard och bidrog till att höja svensk hiphop till aldrig tidigare nådda nivåer. Helt plötsligt var Ison & Fille några av de klarast lysande stjärnorna på den svenska musikhimlen. De åkte ut på all-star-turnén ”Ikväll är vi kungar”, syntes i TV4:s kioskvältare ”Så mycket bättre” och Ison släppte sin uppmärksammade självbiografi ”När jag inte hade nåt”.

Men nu har det gått fem år och den stora frågan är om Ison & Fille fortfarande har något att säga? Har de kvar något att bevisa? För det är som Fille sammanfattar i låten ”Ny dag”. ”Känner mig ny, känner mig fräsch, känner mig fri. Det är en annan dag”. Under tiden som gått har han blivit pappa och både han och Ison fyller snart 40 år. Och därför är det kanske inte konstigt att nya skivan ”Vackra liv” enligt dem själva är en hyllning till vänner och familj som finns runt omkring dem.

Det går i alla fall snabbt att konstatera att deras lekfullhet och kreativitet är intakt. Låten ”Pengar” är en vass och eftertänksam attack på det kapitalistiska samhället som inte går att ducka för och i nämnda ”Ny dag” sparrar de varandra med rader som ”ingenting blir som man tänkt sig, så man tänker ingenting speciellt” och ”försöker impa på mig själv, redan gjort, är på topp, sitter inte i en cell”. Det går heller inte att klaga på gästartistfältet med aktuella namn som Cherrie, Imenella och Mwuana. Men trots det går det inte att blunda för att många låtar väger alldeles för lätt jämfört med deras tidigare verk. Det är inget fel i att skriva om vad man ser runt omkring sig, men till slut ekar deras kärleks- och hyllningsord ganska tomt. Det måste finnas mer att säga.

”Vackra liv” är en skiva som är nödvändig för att komma vidare och ta nästa steg. Men den kommer inte gå till historien som en av Ison & Filles starkaste.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.