Annons

Ingen paneldebatt om stadsteatern

Ytterligare två partier i kulturnämnden har bestämt sig för vad de tycker om förslaget att halvera Borås Stadsteaters egenproducerade repertoar. Men någon paneldebatt för allmänheten om teaterns framtid blir det inte förrän alla partier har sagt sitt.
Teater • Publicerad 10 september 2017
Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna har formulerat sina ståndpunkter om teaterns framtid. Flera andra partiet har ännu inte bestämt sig.
Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna har formulerat sina ståndpunkter om teaterns framtid. Flera andra partiet har ännu inte bestämt sig.Foto: Anders Robertsson

Häromdagen meddelade Miljöpartiet via kommunalrådet Tom Andersson att de säger nej till förslaget att halvera stadsteaterns egenproducerade repertoar och ta in fler gästspel. Nu sällar sig även Vänsterpartiet till dem.

– Partiets linje är att vi inte kan ställa oss bakom förslaget, säger Peter Wiberg (V), som är andre vice ordförande i kulturnämnden.

Annons

Han betonar dock att det finns många bra saker i förslaget, som innehåller mycket mer än det som berör teatern.

Liberalerna har däremot dragit en annan slutsats:

– Vi antar hela programmet, med undantag av delen som handlar om antalet egenproducerade föreställningar och nedskärningarna av personalen. De sistnämnda frågorna vill vi diskutera med andra partier, säger Lars Gustaf Andersson (L), som är andre vice ordförande i kulturnämnden.

Han menar också att det har blivit ett missförstånd om de föreslagna gästspelen i många av de debattinlägg om teatern som han har läst:

–Kritikerna har misstolkat vad som menas med gästspel. Det handlar inte om att ta dit billiga revyer utan om föreställningar av allra högsta kvalitet, säger han.

Varken Kristdemokraterna eller Moderaterna har kommit fram till en ståndpunkt än, enligt deras företrädare i kulturnämnden. S kommer att diskutera stadsteatern på ett medlemsmöte i mitten av oktober.

När förslaget presenterades för kulturnämnden för ett par veckor sedan var lokalen fullsatt av åhörare, och under allmänhetens frågestund föreslog teaterpersonalen att en paneldebatt om teaterns roll och framtid skulle arrangeras på stadsteatern. Framträdande personer från teatervärlden skulle bjudas in till panelen och debatten skulle vara öppen för allmänheten. Det var något som politikerna den gången inte var spontant negativa till, men någon debatt ser det ändå inte ut att bli, förrän de politiska partierna har sagt sitt.

– Det kommer inte att bli någon paneldebatt så länge som det pågår politiska diskussioner. Kanske kan det bli senare och i så fall med ett bredare perspektiv som handlar om hela Kulturhusets utveckling, där teatern förstås är en del, säger kulturchefen Eva-Lotta Franzén.

Men är det inte bra att ha en allmän debatt om teatern innan det fattas några beslut?

– Om det handlar om en debatt som kulturförvaltningen arrangerar kan vi inte låta den föregå den interna diskussionen. Det vore inte lämpligt om jag arrangerar en debatt innan politikerna har sagt hur de vill ha det.

Personalen på teatern har accepterar att avvakta med en paneldebatt tills partierna har kommit fram till vad de tycker, enligt fackliga ombud som tidningen har pratat med.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons