Kultur

Inbrott blev utställning

Kultur Artikeln publicerades

Utställningen om dataspel var den största succén som Mölndals museum haft. Tills ett inbrott gjorde slut på alltihop.

Lösningen? En utställning av brottsplatsen.

Museilokalen ger ett tragiskt intryck. Krossat glas, förstörda montrar, avslitna sladdar från stulna datorer. Det är vad som återstår av den populära dataspelsutställningen på Mölndals museum.

– Den lockade 38 000 besökare under ett år och var en interaktiv utställning där man fick spela själv. Många som kom var män i åldern 30-35 år, som annars är en svårfångad grupp. Det kom också mycket barn och ungdomar. För dem fungerade museet närmast som en fritidsgård.

Det berättar Jonna Ulin medan hon visar runt bland förödelsen. Själv hade hon bara hunnit vara museichef i Mölndal under tre veckor när inbrottstjuvarna slog till i helgen. De stal och vandaliserade.

– Först blir man fruktansvärt arg. Men sedan gällde att tänka: vad kan man göra av detta?

Resultatet blev att museet omedelbart i måndags öppnade utställningen Brottsplats game over, som låter besökaren uppleva ett i högsta grad autentiskt kriminalsceneri.

Ingenting har blivit uppsnyggat i efterhand, polisens gulsvarta avspärrningstejp finns kvar – likaså förövarnas blodspår på glasskärvorna som ligger kringströdda över golvet.

– Vi lever i ett samhälle där man sällan ser konsekvenserna av olika handlingar. Slås glaset i en busskur sönder på kvällen är det städat och ersatt dagen därpå. Det här är ett sorts ansvarstagande att visa fram vad vi varit med om, istället för vad gömma sig, sopa under mattan och skämmas, säger Jonna Ulin.

Hon förklarar att tanken med Mölndals museum också är att vara ett öppet museum med inriktning på samtidshistorien. Och i det uppdraget fyller onekligen den nya utställningen sin plats.

– Men vi vill inte föra en debatt eller inta en pekpinneattityd. Istället villl vi väcka tankar och skapa reflektioner över vad som händer i samhället. Ett museum är som ett fönster för allmänheten. Börjar man täppa till det fönstret har man tappat sin roll, säger Jonna Ulin som anser att det egentligen inte finns några utställningar som man inte kan göra.

Vad har ni fått för reaktioner på Brottsplats game over?

–?De har varit väldigt positiva. Från alla håll har det vara heja, heja. Medierna har nappat också, vårt museum har blivit ännu öppnare genom samarbetet med journalister som dig.

Jonna Ulin berättar vidare att flera skolklasser har hört av sig och börjat boka in besök. Många av eleverna har tidigare varit på dataspelsutställningen och haft jättekul.

– Plötsligt är allting borta. Nu får barnen möjligheten att själva kunna se efterverkningarna av en förlust.

Polisen har ännu inte fångat inbrottstjuvarna, men som Jonna Ulin påpekar:

– De som utfört det här kunde nog aldrig tänka sig att det skulle bli en sådan här grej. Utställningen blir en slags konfrontation mellan förövare och offer.