Annons

Här är årets bästa böcker – 12 recensenter väljer sina favoriter

Bokåret 2017 går mot sitt slut. Tolv av BT:s recensenter har valt sina favoriter från året.
Publicerad 9 december 2017
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Tolv recensenter har valt sina tre favoriter från bokåret 2017.
Tolv recensenter har valt sina tre favoriter från bokåret 2017.

Inger Melins tre val:

1 Susan Faludi: Mörkrummet

Översättning: Emeli André

Annons

Förlag: Leopard

Det kräver skicklighet för att skildra en hel tidsperiod utifrån ett enskilt öde. Den talangen har Susan Faludi. Hon börjar med sin pappas könsbyte, leder oss vidare till judeförföljelserna under andra världskriget och framåt till idag, och lyckas på vägen skildra hur vi väljer/tvingas välja identitet. Aha-upplevelsen är lika magisk som när en klar bild växer fram ur dunkla fotovätskor.

2 Peter Wohlleben: Djurens gåtfulla liv

Översättning: Jim Jakobsson

Förlag: Norstedts

Sympatiskt, stillsamt och skakande om hur vetenskap backar upp våra aningar: visst är andra djur lika oss, visst har vi mycket gemensamt. Ett läsmåste i vegetariantider.

3 Fatima Bremmer: Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström

Förlag: Forum

Actionfyllt om en journalist/författare/upptäcktsresande med drag både av Lara Croft och Pippi Långstrump. Ett bortglömt men extremt fribrytaröde. Vann ett välförtjänt Augustpris.

Lena Kvists tre val:

Annons

1 Elena Ferrante: Dagar av ensamhet

Översättning: Barbro Andersson

Förlag: Norstedts

Diskbänksrealism möter stort drama i en alldeles omistlig bok. Elena Ferrante visar mästarklass i nyöversatta kortromanen ”Dagar av ensamhet”.

Läsare som läst klart kvartetten och har Elena Ferrante-abstinens kan med andra ord vara lugna. Det här är en Ferrante i sitt esse, skarp, precis, en författare som tvingar läsaren att jäkta över sidorna febrilt för att få veta hur det ska gå.

2 Johan Svedjedal: Den nya dagen gryr – Karin Boyes författarliv

Förlag: Wahlström & Widstrand

Karin Boye bad aldrig om att bli en ikon. Hon var en vanlig människa, om än med en ovanlig energi och begåvning. Litteraturforskaren Johan Svedjedal har gjort en strålande insats med att fördjupa bilden av hennes liv.

3 Per Hagman: Allas älskare, ingens älskling

Förlag: Albert Bonniers

Annons

Per Hagman går från belåten fransk flanör till djupt oroande västgötsk myndighetsbekämpare. Man måste bara gilla det.

Stefan Eklunds tre val:

1 Sigrid Combüchen: Sidonie & Nathalie

Förlag: Norstedts

Ett djupt imponerande romanbygge som rör vid den mänskliga utsatthetens innersta rum. Sidonie och Nathalie är två flyktingar, svårt sargade av andra världskriget. Men de ger inte upp i sitt sökande efter ett nytt liv. Sigrid Combüchen – som gestaltar som få andra, med ett doft- och detaljrikt språk – landar rätt in i vår samtid med ”Sidonie & Nathalie”. Det är en roman som behövs och förtjänar många läsare.

2 Agnes Lidbeck: Finna sig

Förlag: Norstedts

Titeln är talande. Huvudpersonen Anna finner sig i för mycket, men finner också sig själv – eller gör hon det? Hur som helst är det här en smart, humoristisk och tänkvärd roman om att inte kunna slå sig fri från de roller som det patriarkala samhället vill se kvinnan i: modern, älskarinnan och vårdaren.

3 Isabelle Ståhl: Just nu är jag här

Förlag: Natur & Kultur

Annons

En existentiell rysare i Albert Camus‘ ”främlingsspår”. Elise försöker hitta ett vuxenliv, men fastnar i misslyckade relationer, Tinder-dejtande och missbruk. Hela tiden till tonerna av en inre monolog som är fint fångad. Samtidskänslan är hög, precis som romanens konstnärliga halt.

Niclas Sennertegs tre val:

1 Timothy Snyder: Om tyranni

Översättning: Margaretha Eklöf

Förlag: Albert Bonniers förlag

Historikern Timothy Snyder har vaskat fram 20 allmängiltiga lärdomar ur historien om vad vi som individer kan göra för att försvara oss mot de krafter som hotar demokratin. Med historiska exempel från mörka tider visar han exempelvis hur viktigt det är att vara noggranna med fakta (”om inget är sant kan ingen kritisera makten”), ta ansvar för vad man säger och skriver till andra och att ta reda på saker själva – samt våga vara lite modigare. Det är en både angelägen och tänkvärd bok som visar att alla kan göra något.

2 Catherine Merridale: Lenins resa: vägen till revolutionen 1917

Översättning: Claes-Göran Green

Förlag: Historiska Media

En uppdaterad historik kring Lenins hemresa från exilen i Schweiz till Ryssland för att organisera ”oktoberrevolutionen”. Spännande och skickligt berättat, med flera intressanta perspektiv.

Annons

3 Dick Harrison: Kalmars historia: den begravda staden

Förlag: Historiska Media

En rikt illustrerad presentbok om en av Sveriges allra viktigaste städer under medeltiden och renässansen. Lätt att fastna i läsfåtöljen med detta praktverk.

Annika Koldenius tre val:

1 Graham Swift: Mödrarnas söndag

Översättning: Hans-Jacob Nilsson

Förlag: Albert Bonniers

Det är något visst med engelska herrskap- och tjänstefolkskildringar. ”Mödrarnas söndag” skildrar en enda ödesmättad dag i den unga kammarjungfrun Jane Fairchilds liv. Året är 1924 och efterdyningarna från Första världskriget är starka. Graham Swift skildrar teman som klass och makt, frihet och ofrihet med utsökt känsla för detaljer. Och det är också en roman om författande och läsning, bara en sån sak!

2 Agnes Lidbeck: Finna sig

Förlag: Norstedts

Annons

Agnes Lidbeck debuterar med en roman om den moderna kvinnans olika roller i förhållande till mannen: den vårdande, den åtråvärda, modern. Allt skrivet med en lakonisk och skoningslös blick.

3 Zadie Smith: Swing time

Översättning: Niclas Nilsson

Förlag: Albert Bonniers

Swing time är en underbar roman om två flickor som älskar att dansa och som växer upp på fel sida av London. Genom dem utforskar Smith rasism, kön, klass och livsdrömmar.

Andrés Stoopendaals tre val:

1 Tomas Lappalainen: Världens första medborgare

Förlag: Lind&Co

Efter att med stort kulturhistoriskt kunnande skrivit om italienska maffiaorganisationer som Neapels Camorra och Kalabriens 'Ndrangheta har Lappalainen med Världens första medborgare åstadkommit ett högintressant verk, om hur de grekiska stadsstaterna uppstod som oundvikliga nödlösningar för att stävja maffialiknande beskyddarkulturer med heder- och klantänkande. Till hjälp tar han Homeros Iliaden och Odysséen.

2 Olga Ravn: Den vita rosen

Annons

Översättning: Johanne Lykke Holm

Förlag: Modernista

Bland den yngre generationens danska poeter framstår Olga Ravn som den mest klart lysande stjärnan. Den vita rosen är ett mycket originellt och vackert diktverk.

3 Tilmann Lahme: Familjen Mann

Översättning: Linda Östergaard

Förlag: Albert Bonniers

En underhållande (och kanske även skamlös) skildring av den tyska nationalförfattaren Thomas Mann och hans tämligen begåvade, rätt besvärliga och rent excentriska avkomma.

Martin Lagerholms tre val:

1 Theodor Fontane: Stechlin

Översättning: Anders Björnsson

Annons

Förlag: Atlantis

Preussens ”nationaldiktare” och store krönikör Theodor Fontanes svanesång, den i alla bemärkelser stora romanen ”Stechlin” (1898), handlar om brytpunkten mellan gamla bördsstolta traditioner och den liberala moderniteten. På en fint utmejslad prosa tecknas här ett porträtt av en tid och en undergångsdömd samhällsordning, med den godsinte och vemodige men också milt ironiske slottsherren Dubslav von Stechlin i fokus. Förtjusande persongestaltningar och spirituella dialoger.

2 Terézia Mora: Monstret

Översättning: Linda Östergaard

Förlag: Rámus

Den tyskspråkiga och ungerskfödda Mora excellerar här i en berättartekniskt sofistikerad skildring av en nybliven änkling i Berlin, som efter hustruns självmord beger sig ut på en mentalt vådlig roadtrip genom ett på en gång dystert och fängslande Östeuropa.

3 Åke Smedberg: Sprängskiss av en jaktberättelse

Förlag: Albert Bonniers

Åtta noveller som kärvt men respektfullt blixtbelyser smärtpunkterna hos ensamma, plågade eller desorienterade figurer i vårt samtida Sverige. En i all vardaglighet överväldigande läsning om livets pendelrörelser mellan det skoningslösa och det barmhärtiga.

Mikael R Karlssons tre val:

Annons

1. Anton Nilsson: Hundraåringen som gjorde revolution

Förlag: Vaktel.

Ibland brukar man ju säga att man kan höra historiens vingslag. När det kommer till Anton Nilssons självbiografi blir detta till något mer än något man bara säger. Den gamla revolutionären dömdes till giljotinen efter att ha sprängt skeppet Amalthea i Malmö hamn 12 juli 1908. Straffet omvandlades till livstid. Anton Nilsson satt i fängelse 10 år. Väl ute utbildade han sig till flygare, gick med i Röda Armen och slogs mot ryska kontrarevolutionärer. Fantastisk story. Förvånansvärt välskriven biografi dessutom.

2. Åsa Wikforss: Alternativa fakta

Förlag: Fri Tanke

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi har kanske skrivit den mest aktuella, viktiga, och inte minst begripliga boken från fackfilosofin på år och dag. Boken är lika sprängfull med kunskapsfilosofiska resonemang som den är pedagogisk.

3. Legs McNeil och Gillan MacCain: Please kill me – den ocensurerade historien om punken

Översättning: Dan Andersson

Förlag: Modernista

En smutsig historia om punkens historia – full av knark, spyor, våld och sjaskiga knull. 600 sidor citat av alla de stora från punkens historia är en lika omskakande som smaklös berättelse. Precis som det ska vara. Klassisk rockhistoria. Fast värre.

Annons

Naima Chahbouns tre val:

1. Jenny Erpenbeck: 4xErpenbeck.

Översättning: Ulrika Wallenström

Förlag: Albert Bonniers

I Erpenbecks fyra tidiga verk skildras nittonhundratalets stora skeenden genom de små detaljerna. Med röntgenblick borrar sig texten sig ner genom historiens lager, och vägrar väja ens för de mest fasansfulla scener. Hennes insisterande tonfall och exakta språk skapar en förtätad, andlös stämning som håller ända fram till sista stavelsen. Att läsa Jenny Erpenbeck är som att delta i en arkeologisk utgrävning av samtiden.

2. Signe Gjessing: Ut i det o-lösa

Översättning: Ann Jäderlund

Förlag: Modernista

Norges nya poetiska stjärnskotts debutbok från 2014. Gjessing förenar stort och smått, lek och allvar, och skapar med sitt sinne för vardagsspråket en gränslös men samtidigt intim poetisk rymd.

3. Ben Lerner: Varför alla hatar poesi

Annons

Översättning: Alva Dahl

Förlag: Natur&Kultur

Ett roligt, intelligent och uppriktigt försvar för poesin som det omöjligas konst. På rak prosa och med många exempel belyser Lerners essä poesins grundläggande existensvillkor.

Jan Karlssons tre val:

1. Per Olov Enquist: Kammarspelen + De politiska

Förlag: Norstedts.

Inalles tretton pjäser i två volymer av en författare som om han inte vore svensk kanske hade förärats nobelpriset. Dramatik som alltid tar världen, dess människor och bevekelsegrunder på allvar. Under ytan finns en inte sällan svart humor. Per Svenssons klipska förord förmerar värdet av en i grunden ovärderlig diktares värv.

2. Lennart Sjögren: De andra trädgårdarna

Förlag: Albert Bonniers förlag.

Inte en av dessa hundratals trädgårdsböcker som varje år översvämmar bokhandeln. Däremot knappt femtio sidor poesi med hög densitet och lågmäld intensivitet.

Annons

3. Sigrid Combüchen: Sidonie och Nathalie

Förlag: Norstedts.

Inget ont om Johannes Anyuru, en värdig vinnare av Augustpriset. Men Combüchens knappast iögonfallande språkliga nivåskillnader gör henne till den främsta stilisten i svensk prosa.

Maria Ehrenbergs tre val:

1 Jane Gardam: En engelsk gentleman

Översättning av Annika Hultman Löfvendahl och Jan Hultman

Weyler förlag

Första delen av författarens fascinerande trilogi där vi får uppleva samma historia men ur tre personer ur olika perspektiv. Här Gamle Filth (=Failed In London, Try Hongkong), den uppburne juristen som efter hustruns död börjar umgås med sin fiende. Fantastisk miljöbeskrivning, nedtonad och gedigen personteckning. Nyansrik och med skärpa. Mer brittiskt kan det inte bli.

2. Ellen Mattson: Tornet och fåglarna

Albert Bonniers förlag

Annons

Ödesmättat innehåll, kongenialt skildrat i denna bok om kommendanten Henrich Danckwardt, mannen som 1719 gav upp Marstrands fästning åt danskarna. Varför? En fantastisk skildring inifrån en förlorares huvud.

3. Samar Yazbek: Hon som vandrar

Översättning av Marie Anell

Ordfront förlag

En psykiskt funktionsnedsatt ung kvinnas ögon upplever krigets fasor i Syrien. Hon ser, men förstår inte. Men det gör vi läsare. Ett verkningsfullt drag som gör kriget än mer realistiskt.

Thomas Kjellgrens tre val:

1 Gunnar D Hansson: Tapeshavet

Förlag: Albert Bonniers

Gunnar D Hanssons dikt- och essäsamlingar öppnar alltid nya perspektiv. Hans ämnen och infallsvinklar är lika oväntade som stimulerande. Här rör han sig kring Tapeshavet, som är en beteckning på en postglacial strandlinjeförhöjning vid Skagerack och Kattegatt under stenåldern. Elegant skiftar han tonfall och stilarter, skapar fantasifulla och språkligt spänstiga möten mellan poesi, prosa, dagboksanteckningar, miniessäer, citat och samtal. En lärd och underhållande upptäcktsfärd i tid och rum.

2 Per Odensten: Skärvan i bergets natt

Annons

Förlag: Norstedts

Odensten skapar i den här berättelsen en växande värld, med egna spelregler och kartbilder. En gudasaga som landar i vår egen tid. Men också en tidlös idéroman om kampen mellan det onda och goda. Berättad med språklig virtuositet och märklig livskraft.

3 Jenny Erpenbeck: Gå, gick, gått

Översättning: Ulrika Wallenström

Förlag: Albert Bonniers

Erpenbeck skildrar samtidens smärtpunkter när hon låter den pensionerade professorn Richard möta asylsökande flyktingar i dagens Berlin. En driven och avskalad roman som frågar sig – och oss – vart en människa går när hon inte vet vart hon ska ta vägen.

Annons
Annons
Annons
Annons