Kultur

Hanna Werner (MP): ”Kultur är en kontrast till konsumtionssamhället”

Kulturpolitik Artikeln publicerades
Hanna Werner
Foto: Lena Kvist
Hanna Werner

Snart är det val, men vad vill politikerna i kulturnämnden egentligen? Näst på tur i vår intervjuserie är Hanna Werner, MP.

Du har fått välja din favoritplats i kultursammanhang i Borås för vårt möte. Varför valde du Kulturhuset?

– Det var svårt att välja eftersom jag tycker mycket om Textilmuseet också och ser fram emot Balenciagautställningen. Men här på Kulturhuset finns så mycket: bibliotek, konstmuseum och teater, föreläsningar. Jag kommer från Göteborg och hade en mamma som var skådespelerska, så jag har alltid haft teaterintresset med mig. Att det fanns ett kulturhus i Borås var ganska avgörande för att vi flyttade hit 1979, hela familjen. Så därför valde jag till slut den här platsen.

– Inspiration, avkoppling, nöje, upplevelser. Och det är så himla viktigt, som kontrast till konsumtionssamhället.

Vad saknar vi?

– Det som Rockborgen representerade, bland annat. Vi behöver mer av det fria kulturlivet. Och vi behöver mer kultur i ytterområdena. Biblioteken är oerhört viktiga mötesplatser. Det finns många som inte kan ta sig in till stan och som inte har bil. Äldre, barn, nyanlända, till exempel. Jag skulle gärna se en utveckling av kulturskolan i första hand, nu är det ju Fristad som har en egen kulturskola men jag hoppas att de andra ska följa efter.

Hur borde biblioteken utvecklas?

– Kulturaftnar, föreläsningar, språkcaféer ... bara fantasin sätter gränser. Det görs redan mycket bra men man borde kanske öka medvetenheten om bibliotekens verksamhet. Jag undrar om alla känner till att man kan låna ljudböcker, till exempel.

Vilken är den viktigaste kulturfrågan i Borås?

– Att tillgängliggöra kulturen för alla boråsare står överst i vårt program. Vi vill satsa på höjda anslag till fria aktörer också.

Vad vill ditt parti satsa på inom kulturen i Borås?

– Samarbete med Regionteater Väst inom dansområdet, och där är vi redan. Och vi vill ha en motsvarighet till El Sistema, där symfonikerna skulle kunna åka ut till barn i grundskolorna. Det skulle kunna bekostas av regionpengar, vi får inte så mycket av dem. Det gör mig lite arg, nästan alla pengar går till Göteborg.

– Jag vill också jobba för att de andra serviceorterna ska få en egen kulturskola, som den i Fristad. Det mitt parti vill satsa på är inte minst mer resurser till det fria kulturlivet.

Det står också i ert program att ni vill erbjuda kultur- och fritidsföreningar till utbildning inom jämställdhetsfrågor.

– Ja. Det är viktigt att de föreningar som får bidrag präglas av jämställdhet och demokrati. Inte minst föreningar som har bakgrund i andra kulturer, även kvinnorna måste vara inbjudna.

Finns det något inom kulturområdet du vill lyfta bort?

– Nej. Jag vill bara ha mer.

Hur viktigt är det att Borås har en egen teaterensemble?

– Superviktigt. Det måste finnas en grund för teatern genom en fast ensemble. Och den får inte vara för liten. Vårt parti vill utveckla teatern. Vi tycker att den är jätteviktig, vi vill ha en teater med toppkvalitet. En teater som har ett brett utbud, med både klassiker och nyskrivna pjäser.

På vilket sätt vill ni utveckla teatern? Vill ni skjuta till mer pengar?

– Ja. Jag har stridit för en black box länge, men inte fått igenom det. Men vi fick igenom satsningen på scenteknik nu, i senaste budgeten. Från början var det 50 miljoner, nu har det blivit 72. Det är mycket pengar. Så därför var det oroligt när det blev interna konflikter på teatern. Det gäller ju att folk kan samarbeta också.

Är vi nära en black box?

– Det är nog en bit kvar till den. Det har varit uppe på varenda budgetmöte i rödgröna gruppen och jag pratar mig varm för den.

Varför är det så viktigt?

– En black box ökar möjligheten att ge fler föreställningar. Då har man en black box som repetitionslokal och en scen där man kan uppträda. Det tar tillvara resurserna effektivare.

Hur viktig är kulturfrågorna i ditt parti på skalan 1–10, enligt din bedömning?

– Jag skulle helst vilja att det var 10. Men definitivt 9, i alla fall.

Fakta

Hanna Werner (MP)

Ålder: 69

Bor: Sandared

Yrke: Socionom, organisationskonsult inom företagshälsovården..

Senast lästa bok? I sommar är det Leif GW Perssons biografi ”Professor Wille Vingmutter”, Fatima Bremmers ”Ett jävla solsken” och Karin Bojs ”Min europeiska familj”. Alla som ljudböcker.

Senast sedda föreställning på Borås Stadsteater: Massakerguden. Jag går på det mesta som visas.

Favoritskulptur i Borås? Jag har tänkt mycket på frågan. Pinocchio inledde vår era som skulpturstad och jag pratade mig varm för honom i fullmäktige. Jag tycker mycket om House of Knowledge och Declination ... men Pinocchio var banbrytande. Jag har svårt att välja, jag vill ha alla tre.

Kulturpersonlighet du skulle vilja äta middag med? Alice Bah Kuhnke. Hon är en fascinerande person, kunnig, påläst och har mycket bra idéer. Jag skulle vilja prata om både henne som person och om hur hon ser på olika konstarter. Jag tror vi har något gemensamt i intresset för mode och design.

Miljöpartiets resultat i senaste kommunvalet: 7 %

Visa mer...