Annons

Gräll, grov och förförisk värld på Flaménska

Fredrik Lindqvists grälla färger påminner om popkonst och för tankarna till Roy Lichtensteins seriestripskonst, tycker Agnes Brusk Jahn.
konstrecension • Publicerad 30 oktober 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

Fredrik Lindqvist

Textilkonst

Var: Flaménska galleriet

Pågår till: 20 oktober

Träsnitt på tyg breder ut sig över väggarna. Breda linjer i bjärta färger tillsammans med tyglappar i olika mönster bildar motiv och karaktärer. Bilder delade i tu, eller flera, blir hopsydda igen med tjocka, oregelbundna stygn. Trådar hänger löst från kanterna.

De grälla färgerna påminner om popkonst och för tankarna till Roy Lichtensteins seriestripskonst. Personerna, med sina dunkla men ändå uttrycksfulla ansikten, blir närmast som någon slags zombie-trasdockor. Även i de vardagliga motiven, som kvinnan som står och ser ut genom ett fönster i ett murgrönebeklätt tegelhus. Eller hon som sitter nedhasad i en röd fåtölj, i ett rum fyllt av fåglar, och tycks ta igen sig efter en lång arbetsdag. En kvinna hoppar studsmatta, men stelt. Allt som tycks röra sig i glädje är det eldröda håret. På nästa bild: Ett par herdar bland får, grönska och en tupp. Ett möjligt väsen i himlen.

”Härligt skrämmande påminner de om den människoätande blomman i filmen ”Little shop of horrors” från 1960.”
Annons

Kvinnorna återkommer på majoriteten av bilderna. Med den använda tekniken och i relation till de andra bilderna hamnar något kusligt över även de mest harmlösa ögonblicksbilder. Kanske är det ansiktsuttrycken, så många gånger fientliga bakom sömmarnas skapta otydlighet. Kanske är det återigen det hoplappade, stygnen grova och ojämna som vore de tagna från Frankensteins monsters skalle. Något som kanske inte skulle lappats ihop har ändå fått liv genom sömmarna nu.

Än mer trasdocksaktigt i de stora textilskulpturer till blommor som hänger från taket. Härligt skrämmande påminner de om den människoätande blomman i filmen ”Little shop of horrors” från 1960.

Fredrik Lindqvist har skapat en egen, hoplappad, gräll värld på Flaménska galleriet. Förförisk i sina grova linjer, i sitt obehag. En värld där herdar samsas med ballerinor som samsas med Napoleon Bonaparte som samsas med giraffer som samsas med svettig boxning som samsas med lantbruk som samsas med en hemmafest. Absurt, nervkittlande, och förföriskt.

Agnes Brusk JahnSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons