Kultur

Frallan tar en närmare titt på kärlekens mysterier

bokrecension Artikeln publicerades
Sara Ohlsson och Lisen Adbåge är tillbaka med en ny bok om Frallan.
Foto: STEFAN TELL
Sara Ohlsson och Lisen Adbåge är tillbaka med en ny bok om Frallan.

Hur vet man om man är kär? Och kan man tycka om någon utan att vara kär? Sara Ohlsson och Lisen Adbåge är tillbaka med en ny bok om Frallan.

Frallan och kärleken

Kapitelbok

Text: Sara Ohlsson

Bild: Lisen Adbåge

Förlag: Lilla Piratförlaget

”Frallan och kärleken” är den tredje boken om den tänkande och underhållande Francesca. Förra året rivstartade Sara Ohlsson lågstadieserien med ”Frallan är bäst!” och ”Frallan räddar världen”.

 

I den nya boken står kärleken i centrum. Det hela börjar med att klassen ska göra konst, och att kompisen Ester säger att Frallan kan få vara kär i henne. Hon bara ritar ett hjärta och slänger ur sig det. Men Frallan vet inte om hon vill. Fast hur vet man?

Frallan funderar mycket. Ställer frågor. Och får svar. ”Kär är liksom inget man bestämmer”, säger mamma. ”Det bara blir”. Hon säger också: ”Det kan faktiskt kännas som att vara lite sjuk”. Och inte är det någonting som lockar Frallan.

Under den där fnissande ytan finns också ett djupt allvar, där människors olikheter diskuteras, på olika plan.

Sara Ohlsson skriver raka, pinsamma, roliga repliker som får en att vrida sig, både av igenkänning och skratt. Tilltalet är luftigt och lätt, men har ändå en dragningskraft som gör att man inte vill att texten ska ta slut.

Under den där fnissande ytan finns också ett djupt allvar, där människors olikheter diskuteras, på olika plan. Frallans mamma till exempel: älskar ordning. Mormor: hatar ordning. Det antyds också att Frallans mamma varit ihop med en tjej som heter Andrea, och nämns att mormor har ett distansförhållande med en tysk gubbe. Och så finns ju Ester, hon med hjärtat, som är jättebra på att skriva, medan Frallan kanske är bäst på att leta efter sakar - även om hon inte alltid vet efter vad, eller hittar något.

Frallans värld spretar åt många håll, men Ohlsson väver fartfyllt ihop alla händelser utan att det blir rörigt.

Boken är rikt och yvigt illustrerad av Lisen Adbåge. Med kaxiga linjer och brokiga färger skapar hon enkelt spännande interiörer och uttrycksfulla figurer. Hon vrider skickligt på en liten fot, snörper till en mun eller fångar ett föremål i farten. Särskilt figurerna fångas med underfundiga detaljer.

Frallans värld spretar åt många håll, men Ohlsson väver fartfyllt ihop alla händelser utan att det blir rörigt. Lekfullheten och tankarna får fängslande ta plats på sidorna, liksom den vilda och varma relationen till mormor. Det är förresten i hennes röra som Frallan hittar något hon verkligen letat efter, visar det sig, och som reder ut hennes tankar kring det där med att tycka om någon.

FAKTA

Sara Ohlsson

Född: 1977, uppvuxen på Öland

Bor: i Stockholm

Jobb: arbetar med barn- och ungdoms-tv

Böcker: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag (2011) Ingen normal står i regnet och sjunger (2016), Frallan är bäst! (2018) och Frallan räddar världen (2018)

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.