Kultur

Falco Güldenpfennig tar plats i kulturnämnden: ”Kronan på verket”

Kulturnämnden Artikeln publicerades
Helgintervju med Falco Güldenpfennig.
Foto: Lars-Åke Green,Lars-Ã…ke Green
Helgintervju med Falco Güldenpfennig.

Största nyheten i den nya kulturnämnden efter valet är att kristdemokraten Falco Güldenpfennig har blivit förste vice ordförande. – Ett hedersamt uppdrag som är kronan på verket för mig, tycker han.

Falco Güldenpfennig har varit aktiv inom den lokala politiken i ett par decennier och har haft en rad tunga uppdrag genom åren, bland annat som ordförande i socialnämnden och i lokalförsörjningsnämnden, samt ordförande för Göta kommundelsnämnd i flera omgångar.

Under den nya mandatperioden kommer han alltså att fungera som förste vice ordförande för kulturnämnden.

Före valet såg det i alla fall utifrån ut som om du var på väg att avsluta den politiska karriären när du inte kandiderade till fullmäktige – och nu är du plötsligt vice ordförande för kulturnämnden. Vad hände?

– Det fanns en uttalad önskan om föryngring i partiet, och då valde jag att kliva åt sidan för att inte hamna i konflikt med detta. Men jag har hela tiden varit tillgänglig och fick sedan en förfrågan om jag ville sitta i kulturnämnden. Jag upplever mig absolut inte förbrukad utan känner mig inspirerad av det nya uppdraget.

Du har ofta sysslat med tekniska frågor inom politiken. Hur väsensskilda är kulturfrågorna egentligen för dig?

– I grunden är jag inte tekniker utan humanist, av utbildning och intresset. Jag läste en gång latinlinjen och är intresserad av litteratur och musik, så egentligen passar det här väldigt bra för mig. Kulturen är det näst viktigaste i samhället efter miljön. Kulturen har en enorm kraft och varenda människa berörs av den. Det viktigaste är att kulturen får vara fri.

Vad tänker du arbeta för som kulturpolitiker i Borås?

– Jag kan inte se att det behöver göras några gigantiska förändringsinsatser, för hela verksamheten vilar på en stabil grund. Men i första hand måste kulturen vara tillgänglig för så stora grupper som möjligt. Det viktigaste är att öppna kulturen för alla unga så att de får vara med så tidigt som möjligt. En annan viktig fråga är att koppla ihop andra kulturer med vår kultur på något sätt i dessa tider då vi haft mycket migration till Sverige. Där tror jag att de nya planerna för Borås museum kan vidga vyerna.

Du låter mer positiv till en förändring av Borås museum än vad din partikollega och företrädare i kulturnämnden, Sivert Oxelbark. Är du det?

– Det kan tänkas att vi tycker olika, men jag är inte övertygad om att vi har motsatt uppfattning.Vi har fått en genomgång av museiplanerna i partiet och det är viktigt att museiverksamheten inte bara begränsas till byttor och smörslevar.

Du sitter i styrelsen för Älvsborgs regementes kamratförening, som driver Regementsmuseet på gamla I 15:s område. Kommer du som kulturpolitiker att ha ett extra gott öga till det museet?

– Det är alltid känsligt när sådana här situationer uppstår. Jag kommer att anmäla jäv när det gäller frågorna som har med Regementsmuseet att göra och begära utträde ur föreningsstyrelsen.

Vad för slags kultur konsumerar du helst själv?

– Jag lyssnar mycket på musik och läser böcker. jag tycker mycket om kyrkomusik och klassiskt som Mozart och Albinoni. Dessutom blues och jazz. Jag går gärna på Jazz in times kvällar och hoppas kunna gå mer på Borås Orkesterförenings konserter. Jag försöker också se så många av teaterns föreställningar som möjligt och går på bio på Röda Kvarn – senast såg jag filmen ”The Wife”, den är väldigt bra.

Fakta

Kulturnämnden 2019–2022

Sara Andersson (S), ordförande. Lärare. Bor på Hässleholmen. 41 år.

Falco Güldenpfennig (KD), förste vice ordförande. Fd officer, numera pensionär. Bor på Kristineberg. 70 år.

Lars Gustaf Andersson (L), andre vice ordförande. Konstnär, konsult. Bor i Borås. 69 år.

Jan-Erik Löberg (S), ledamot. Pensionär. Bor på Brämhult. 75 år.

Lena Sänd (S), ledamot. Huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal i Borås Stad. Bor i Borås. 49 år.

Catharina Rapp (C), ledamot. Verksamhetsutvecklare på Vuxenskolan. Bor i Tosseryd. 61 år.

Lotta Löfgren Hjelm (M), ledamot. Fd barnmorska, nu pensionär. Bor i Fristad. 71 år.

Marie Jöreteg (M), ledamot. Regionchef för vårdbolaget Frösunda Omsorg. Bor i Borås. 58 år.

Valter Kotsalainen (SD), ledamot. Fil. kand. i datalogi och matematik. Bor på Trandared, Borås. 58 år.

Ersättare: Johan Dahlberg (S), Monica Borg Haglund (S), Sokol Demaku (S), Jimmy Sjölund (C), Hanna Werner (MP), Felix Källsmyr (M), Anah Sjösten (M), Else-Marie Lindgren (KD), Maria Lindgren (SD).

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.