Kultur

Ett rekordår för Debutantprisets jury

Debutantpriset Artikeln publicerades
Linnéa Lindsköld är ny medlem av Debutantprisets jury.
Foto: Niclas Sennerteg
Linnéa Lindsköld är ny medlem av Debutantprisets jury.

Exakt etthundra debutböcker har Debutantprisjuryn läst under det gångna året för att vaska fram de fem nominerade. – Ett rekordår, säger juryns ordförande Lena Kvist.

Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, Borås Tidnings kulturchef, har varit juryns ordförande i nio år, men för de båda andra medlemmarna Linnéa Lindsköld, forskare vid Högskolan i Borås, och Björn Kohlström – som är författare, litteraturkritiker och gymnasielärare i Jönköping – var det första årets juryarbete.

– Det har varit både intressant och överraskande kul, säger Linnéa Lindsköld.

Hur har debutantåret varit, tycker du?

– Det har varit ett bra år. Det har varit otroligt många böcker och samtidigt många titlar som sticker ut. Många av författarna har presterat så mogna texter för att vara debutanter. Det har varit svårt att sålla bland dem för det har funnits många starka böcker att välja mellan, men de som är kvar och har blivit nominerade är de allra starkaste.

Vad kan du säga om de fem böcker som juryn har nominerat?

– Alla böckerna är imponerande och det är också bra att de sinsemellan är så pass olika varandra. Det gör att man blir positiv till svensk litteraturs bredd och styrka. Det bådar gott.

Det skrivs ibland att skönlitteraturen befinner sig i kris på olika sätt. Vad har du för intryck efter att ha läst en hel årgång svenska debutanter?

– Jag är imponerad över nivån på utgivningen och det råder absolut ingen kris om man ser till de debuterande författarna.

Hur överens har ni varit i juryn?

– Vi har varit väldigt överens faktiskt. Det har varit spännande att lära känna de andra jurymedlemmarna och samtala om texterna. Det handlar inte om enskilda bedömningar, utan vi har diskuterat oss fram. Vi har gått in i diskussionen helt förutsättningslöst.

Som jurymedlem har du haft 100 böcker att läsa. Hur har du orkat det?

– Det har bara varit att bita ihop, och så småningom har man också fått upp farten. Men man har naturligtvis fått stjäla tid både här och där: vid frukostbordet, på lunchrasten och så somna med en bok på kvällen.