Annons

Ett litet liv i Sverige

Mats Berggrens självbiografi visar hur tidsandan påverkar människor, tycker recensenten Jan Karlsson.
Publicerad 20 april 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Mats Berggren är diskret intill tråkighetens gräns, tycker BT:s recensent.
Mats Berggren är diskret intill tråkighetens gräns, tycker BT:s recensent.Foto: Sune Fridell

Pelle Svanslös och Peter Weiss. Hitchcock och Lorca. Tältprojektet och gamla interrailkort. När Mats Berggren begår självbiografi under titeln "Vindsröjning" är där inte mycket nytt under dammet. Snarare framstår boken som rapsodisk och författaren som diskret intill tråkighetens gräns.

Han är aktiv i ungdomen, det blir skoltidning, miljörörelse, kärnkraftsmotstånd, en tidstypisk friteater. Lite mera monotont men också roligare på Scania i Södertälje, där läsaren åtminstone får reda på att han monterade bakaxelväxlar 96 gånger om dagen. Sedan en lång vandring inom den kulturvänster som är både karriär och hemvist. Men det fattas fjong i banankartongerna. Barnlösheten leder dock till lyckad adoption. Medan förhållandena kommer och går undrar den klentrogne varför någon skulle stå ut med överstekt kött och brunsås varje dag.

Annons

Poängen med Berggrens bok är att den indirekt visar hur tidsandan bestämmer. Hur du bör tycka och bete dig. Hur det som kallas anpassningsförmåga ändå lönar sig, för den som ligger rätt. I tiden, för tiden. Bara för att denna självbiografi inte precis frossar i espri så saknas knappast kvaliteter, om ock brunsåsiga och grådaskiga. Livet, så litet.

Jan KarlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons