Kultur

Ett experiment som borde stannat vid idé

Teater Artikeln publicerades
Foto: Ola Kjelbye

Teater

Om tyranni

Göteborgs stadsteater, Lilla scen

Regi: Carolina Frände

Scenografi: Carolina Frände och Karl Svensson

Kostym: Elin Hallberg

Dramaturg: Joakim Sten

Medverkande: Eva Johansson, Johan Karlberg, Lisa Lindgren, Victoria Olmarker, Caroline Söderström

Visa mer...

”Om tyranni” på Göteborgs stadsteater är ett teaterexperiment som inte funkar. Det hade varit bättre att avstå från att låta den gå till premiär.

Den amerikanske historieprofessorn Timothy Snyder skrev boken ”Om tyranni” sedan Donald Trump vunnit presidentvalet. Syftet var att varna för den form av tyranni som vinner makten genom att våldföra sig på demokratin med hjälp av lögner och ett förljuget och korrupt förhållningssätt till fakta.

Inför premiären på Göteborgs stadsteaters pjäs ”Om tyranni”, baserad på Timothy Snyders bok, fick vi kritiker ett mail där vi ombads om möjligt avstå från att redogöra för pjäsens handling, man önskade sig nämligen en publik som skulle komma ”utan förförståelse” för handlingen. Det där kändes som en knepig beställning, men den visade sig vara någorlunda enkel att infria då pjäsen saknar handling.

Dessvärre saknar den dessutom en sådan direkt anknytning till Timothy Snyders bok, som skulle göra det motiverat att ge pjäsen samma namn som boken. Det som föreligger är en konspiratoriskt hållen skildring av ett människoöde. Det är väl ok att också avslöja att det som pjäsen redogör för har Göteborgsanknytning.

Sceneriet består av wellpappsfärgade skivor, ur vilka bitar kan brytas ur som bildar ett pussel som mycket pedagogiskt används för att illustrera det pussel som skådespelare och regissör har lagt under resans gång. Pjäsen (om man nu ska kalla den för det), tyngs av en pedagogisk övertydlighet och beskäftighet i detaljpåpekanden som känns minst sagt besvärande. Kort sagt, ett experiment som fallerade.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.